2018-09-13 256 浏览
火锅真系一年四季都咁钟意食~今次试下阿肥火锅,呢度系我每日喺尖东放工行去搭车必经嘅店,位于嘉芙中心地库。开左几个月终于同老公一试!甫踏入店内彷佛走到历史博物馆的80年代展览厅,甚有公屋情怀~更加勾起我不少童年时在牛头角下邨居住的回忆。粮油杂货、凉茶舖、跌打馆、鱼档~ 就连包房也像屋内布置收银处变成了银号,似模似样,尽入眼帘。为配合周边环境,连音乐都播放80年代四大天王、哥哥、陈百强等经典金曲~相当有气氛! 邻桌既日本食客更手舞足蹈打起拍子来~餐具方面用上了怀旧公鸡碗碟,仲有战斗碗饮啤酒。讲返汤底先,款式都几多同埋特别,有大大个原盅炖汤, 如炖花胶鲍鱼淮山杞子乌鸡,非常足料滋补。又有羔蟹竹丝鸡冬瓜盅,见邻桌点左夹起系原只蟹,我地点左昆布松茸菌汤。跟日式嘅昆布汤唔同做法,汤底加入红枣,完全没有加上味精,饮左2碗汤都无口干既感觉,非常鲜味。配料方面点咗鲜滑嫩牛肉,好滑溜既感觉,好新鲜,轻灼数秒就就食得!门鳝炸鱼皮,带幼骨好香口,不过咸咗D。 鲜虾松露饺(半份)有4只,咬开好香既松露味,虾肉爽口。手打陈皮牛肉滑,用新鲜牛肉打成,口感实净真材实料,仲加左d马碲粒喺面,增加口感!牛骨髓没雪味,口感
火锅真系一年四季都咁钟意食~
开左几个月终于同老公一试!

就连包房也像屋内布置

收银处变成了银号,似模似样,尽入眼帘。
相当有气氛! 邻桌既日本食客更手舞足蹈打起拍子来~

餐具方面用上了怀旧公鸡碗碟,仲有战斗碗饮啤酒。

又有羔蟹竹丝鸡冬瓜盅,见邻桌点左夹起系原只蟹,

昆布松茸菌汤

门鳝炸鱼皮,带幼骨好香口,不过咸咗D。
门鳝炸鱼皮

鲜虾松露饺(半份)有4只,咬开好香既松露味,虾肉爽口。

鲜虾松露饺(半份)

手打陈皮牛肉滑
牛骨髓没雪味,口感柔软~
皇帝菜,翠绿鲜嫩。
整体用料新鲜。

另外,呢度都有午市两𩠌饭($35) ,加$5有例汤添!
昆布松茸菌汤
门鳝炸鱼皮
鲜虾松露饺(半份)