2020-09-21
听讲医护既半价优惠系食唔到环球海鲜套餐, 于是衬有零房价既dinning credits就试左呢个2人set($838加1->$921.8), 已经一星期前系电话pre order左。成千蚊差唔多可以食个lunch buffet 既价够竟值唔值?个餐包左生蚝4只,龙虾450g,扇贝2只,蟹脚200克,蒸蚬(300克)配面包同两杯香槟。虽然the place食buffet都有生蚝食,但考虑到the place成日有折, 我地就谂不如贵精不贵多, 睇下alibi既海鲜质素如何?一黎到侍应就有特别介绍呢只系南非生蚝, 我地都系食生蚝开始的!生蚝海水味不重但非常清甜, 口感不creamy, 大小适中。我们十分满意!第二食扇贝, 如图所见2只既份量有几粒, 解冻做得十分好, 但冇咩甜味, 只有一种单调既咸味。第三食龙虾,肉质比较结实, 把刀冇锯齿, 好难切开,友人话有甜味,我觉得麻麻地。第四食蟹脚有3条, 唔算特别大条,而且味道有点"霉"即系唔新鲜, 呢种货色真系平价自助餐质素😰海水味同甜味都冇, 唉~~提提个自创酱汁味道我地觉得同海鲜唔系几夹, 最后净系用柠檬汁算。最后食埋个岘,个壳几
最后食埋个岘,个壳几大但粒肉好细又唔系好吸收到牛油味,有3粒系未打开😌。白酒牛油汁煮岘系好常见既煮法,呢间煮得好普通, 非常淡。个面包反而几好食, 可惜个牛油汁唔够浓郁,浪费左个包。
最后讲埋杯香槟, 正正常常比club lounge好少少, 冇咁酸。人均460蚊未必食得饱, 我地事前系club lounge食左小食所以系够饱既。Overall, 净系记得生蚝系好食, 做唔到贵而精, cp值低, 食完有d空虚。觉得食3 courses可能会开心d😌或许系呢个价钱宁愿加多少少钱出去食lunch buffet🌝