2015-09-09 1371 浏览
前排一田做大减价,令我呢个好少去沙田嘅人都走左入黎,而系Openrice 一路都见到呢间餐厅好评如潮,一场入到黎无理由唔过黎试下。入到餐厅,除左睇Menu 外,都会睇下周围环境,摆设精致已经唔系卖点,以呢一类价钱嘅做好环境气氛系好基本。但作位男人入到去点都要睇下「风」水,抬头一望,见到佢地连冷气都揾个野打散啲风,唔会直接吹到客人,十分细心,即时放心俾女皇坐低。先来一个餐包。配以黑醋同埋橄榄油,有另一种风味,而每一次见到呢个樽,都觉得设计果个人好聪明,二合一,又靓又悭位。自己平日系屋企都钟意榨果汁饮,所以黎到先叫杯鲜榨青苹果汁,偷下师。加上青苹果汁个味道带少少酸,饮左开胃啲。跟住落黎系色彩丰富既三文鱼他他,底层既三文鱼,切成细细粒,油脂充裕,中间既带子清甜美味,顶层既海胆饱满丰腴,入口细滑,虽然三样食材都新鲜,但三者放埋一齐好似腻左少少,如果把露笋转成沙律,又或者加入牛油果,青苹果既生果可以清新啲,而且以份量来讲呢个价钱进取左少少。香煎油封鸭腿配茴香沙律店员推介,对呢个菜色都抱住好期待既感觉,一于就试下啦。店员话把鸭腿切成小块混合沙律会更好食,果然带点油腻既鸭腿遇上香橙酱既茴香沙律后,马

餐包
鲜榨青苹果汁
三文鱼他他
香煎油封鸭腿配茴香沙律
店员推介,对呢个菜色都抱住好期待既感觉,一于就试下啦。店员话把鸭腿切成小块混合沙律会更好食,果然带点油腻既鸭腿遇上香橙酱既茴香沙律后,马上变得清新。但略嫌鸭腿既外层唔够脆,否则就更完美。
香煎油封鸭腿配茴香沙律
蓝莓芝士饼
起初见Menu张相个芝士带有啲蓝色,以为佢mix埋啲蓝莓落去,但上到枱发觉并唔系咁,有少少失望,不过食落去个味又唔系太差,不过不失。
蓝莓芝士饼
其实整体都算可以,也可见有很多细心位,但以走高级路线还有一点进步空间,将来打出旺区也有一定竞争力﹗
鲜榨青苹果汁
三文鱼他他