之前朋友有带过我黎锯扒,知佢多左个午市自助餐,中意任饮任食既我梗系要黎试下以观塘区黎讲餐厅选址好易揾,就喺鳄鱼恤隔离,行楼梯一上就系。餐厅装修花左唔少心思,一如其名,楼梯两旁挂满充满艺术风格既壁画,一路行上去如同走进魔幻世界一样。午市自助餐都只系$88加一,去边揾?本身谂住质素会同价钱成正比,无谂过居然物超所值!!剩系主菜都有十几款,亦有沙律、餐前小食、甜品,应有尽有,连酒店常见既 Parmesan cheese都有得任拎红酒炖牛面肉(下),肉质松软入味,完全唔韧,细问之下先知原来厨师预先慢煮左至少24小时鸡翼(左上)只只都大大只,够入味。估唔到呢个价钱会有猪肋骨食,平时西餐半份都近两旧水!猪肋骨焗得好软稔,一切就开,厚肉唔系得骨,烧烤酱酸酸甜甜非常惹味。芝士烟肉焗西兰花(上),西兰花焗得好淋,唔会好生好硬,芝士份量足,啖啖都食到香口芝士味照烧鸡扒(下),照烧汁好香,鸡肉嫩滑,唔会太肥太多肥膏,女士实岩食龙脷柳(右上)新鲜,食到有海鱼味,底下舖左薯蓉,幼滑得黎好香忌廉味。四款法国直送既酥饼,烘热后非常酥脆松化,特别系火腿芝士酥同提子漩涡。后者中间夹左吉士同提子,同时食到奶香同莓果既酸甜

午市自助餐都只系$88加一,去边揾?
本身谂住质素会同价钱成正比,无谂过居然物超所值!!

鸡翼(左上)只只都大大只,够入味。

估唔到呢个价钱会有猪肋骨食,平时西餐半份都近两旧水!
烧猪肋骨

四款法国直送既酥饼,烘热后非常酥脆松化,特别系火腿芝士酥提子漩涡

后者中间夹左吉士同提子同时食到奶香同莓果既酸甜,味觉层次鲜明丰富。
芝士火腿酥

火腿芝士酥芝士焗至微溶状态,入口厚滑,配埋火腿既咸香味道一绝

鲜果面包盒

鲜果面包盒,卖相好精致,面头既鲜果好清甜,特别系火龙果

里面既面包粒烘至松脆,仲淋左枫糖浆,食得出厨师既心思同一丝不苛

黑松露杂菌忌廉汤

黑松露野菌忌廉汤,忌廉味浓郁,略嫌盖过黑松露嘅清香,但胜在面粉同野菌份量调配得恰到好处,口感绵密有质感
仲有自助饮品吧,奶茶咖啡仲有唔同既果茶,选择繁多,总有一款岩心水。

$88绝对物超所值,而且质素有惊喜,希望呢个午市自助餐长做长有,一定个个礼拜黎食
2018-10-13
烧猪肋骨