2024-03-29 3829 浏览
有时想食素自助餐🌱都会谂起呢度,主要为咗佢的即磨咖啡☕,我估好少素食自助餐厅会有咖啡机架。今次食第一轮的自助午餐,1130-1245。可能系平日,所以未满座,但食客都唔少,大家一开始就好快出去拎食物🍴,而食物都集中放同一位置,所以都几逼。餐厅热盘🍲、炸物🍤、蔬菜🥦、沙律🥗等选择兼备,汤同甜品各有2-3款。不过,今次我想拣啲清清哋的嘢食,而当我放弃咗煎炸食物后,发觉余下选择就唔系咁多🥲。前后拎咗2碟食物🍽️,而部分嘢食都经已重复。另外亦试咗绿豆沙同攞咗1杯咖啡☕。上次嚟应该系几个月前,果次斟咖啡的经验几好,咖啡出得快,而且有2款植物奶🥛供应。今次咖啡机只提供50/100毫升出水量,装满1杯要搞几次,心很累😮‍💨(仲有其他人等,冇可能霸住部机连㩒几次)。最后,勉强㩒咗3次,攞咗200ml咖啡☕,而植物奶🥛只有1款,系pea milk。整体嚟讲,餐厅的清淡口味食物选择偏少,而煎炸、油炒类较多(好似薄饼🍕);饮品方面,想饮即磨咖啡☕就需要耐性。台与台之间距离几接近,台面唔大,座位亦窄,少地方可摆放私人物品👜🛍️。食物区集中,未客满已经觉得几挤逼。餐厅位于旺区,呢个系卖点,交通方便👍🏻。另外,呢度免

整体嚟讲,餐厅的清淡口味食物选择偏少,而煎炸、油炒类较多(好似薄饼🍕);饮品方面,想饮即磨咖啡☕就需要耐性。台与台之间距离几接近,台面唔大,座位亦窄,少地方可摆放私人物品👜🛍️。食物区集中,未客满已经觉得几挤逼。餐厅位于旺区,呢个系卖点,交通方便👍🏻。另外,呢度免加一,全自助。以每位$98任食计💵,如果唔挑食、对环境唔太讲究,咁都几抵食~
午餐