2020-04-19 1597 浏览
今日我约左朋友黎北角食好野。平时返工都好少黎北角,但自从开左北角汇同海滨公园之后,连带附近都有越黎越多好野食。今次就黎到北角站附近既Present食西餐。餐厅系古旧既英式酒吧布置,灯光昏暗,座位之间隔得好开,坐落宽敞,气氛十足,平时可以同朋友黎倾下计,饮杯咖啡、食d小食,优闲咁过一个下午都唔错。今次我就同朋友黎食晚餐,估唔到都有惊喜。我地今次就叫左个set dinner($168) 同一个香烤汁烧猪肋骨($98)。Set dinner 包左一个汤、蒜蓉包同少少既沙律。个汤系蕃茄汤,蕃茄味非常浓,酸甜度适中,非常醒胃。而蒜蓉包亦十分香脆脆口,绝对系新鲜整既。Set dinner既主菜我地就叫左红酒烩牛面肉饭。牛面肉估计系用慢煮既方法烹煮,入口即溶,又留有阵阵既肉汁同牛味,食完d牛味系口腔内停留好一阵子,令人回味。至于d饭亦都系采用意大利饭,较细粒同有咬口,粒粒分明,就算同红酒汁一齐食都唔会太淋。猪肋骨亦系另一惊喜。猪肋骨烧得刚好,食落口留有肉汁,唔会太干。重点在于肋骨上面既bbq酱,厚厚一层铺系上面,味道适中,又为猪肋骨加上水份,配合刚好。同碟亦有配上薯条,薯条系用新鲜薯仔整既,薯仔味十

今次我就同朋友黎食晚餐,估唔到都有惊喜。

同碟亦有配上薯条,薯条系用新鲜薯仔整既,薯仔味十足,外皮炸得香脆,餐厅系薯条上加左少少既黑松露,令薯条味道更有层次。炸薯条既火喉亦刚好,食落唔会觉得热气,食得多都唔觉口干,反而越食越上瘾,我同朋友都难得地食哂成碟薯条。

总结今晚晚餐性价比非常高,值得推荐。
2020-04-15