2015-10-11
话咁快,原来已经写左99篇食评!! 由于每次出街食饭我都多多野讲,好味唔好味都会讲下,所以朋友就话不如写下食评公诸同好 毕竟而家大家食饭都好惊中伏,总要先上openrice看一下食评参考下先拣去边度食野。就系咁,为左唔浪费每次的用餐后感,就开始左写食评,亦顺便记录一下自己的饮食史(笑)Green Waffle Diner多年前在CWB开分店之后一直都是人气店。除了以Waffle之名招徕女性捧场客,其实主食方面的选择亦多,水准亦非常高,的而且确是一个非常好的聚餐热点 之前分别同小学同学& BF黎过,除了waffle之外仲食左几款热食,然后就深深爱上了这里的薯粒~ 今次约旧同事聚会,两个都话未食过所以想试Green Waffle Diner 我当然不会反对啦,然后由约果刻开始,到食饭当日坐低睇menu时,我都不断推介薯粒比佢地..... 我谂听到佢地都觉得烦咁济!!A20 牛扒粒薯粒镬仔 $109一上菜,就系牛扒粒薯粒镬仔 其实就算唔系镬仔上,其他配炸鸡等等都有配薯粒。而镬仔上的话,一路「兴」住,薯粒热辣辣就更可口 要我形容薯粒点解咁值得推介,首先系调味恰到好
我谂听到佢地都觉得烦咁济!!
A20 牛扒粒薯粒镬仔 $109
其实就算唔系镬仔上,其他配炸鸡等等都有配薯粒。
而镬仔上的话,一路「兴」住,薯粒热辣辣就更可口
要我形容薯粒点解咁值得推介,首先系调味恰到好处,唔会盐味盖过薯仔味,表面亦炸得香口够脆。
然后因为size细细粒,好似食零食咁,食完一粒又一粒,好容易就会停唔到手系咁食
P4 美式劲厚车打芝士白汁镬仔通粉 $95
劲厚车打芝士真系多芝士到你唔信,超级饱滞的一碟,确是要美国人的食量与胃口才能吃完
味道方面,芝士与烟肉的配搭不算突出,正正常常的western food白汁调味~只是以厚厚的芝士作卖点加分~~
F3. Fish & Chips $95
薯角亦是意外地好食!!薯仔本身的味道保留到亦不会太干身,除了技巧以外,或者薯粒和薯角都是用比较有质素的supplier?!
Fish & Chips此类炸物,看似简单,但要做到唔觉得油淋淋、又唔会炸到干哂,其实都好考功夫,而我觉得green waffle dinner系处理此类美式炸物算是很成功的
W3. Blueberry & Cinnamon Crunch Waffle $75
之前两次黎食waffle,都自选了waffle种类,刚巧都是长方型那种~~
今次食的waffle是圆型,口味是原味,有一点点干身,但配雪糕一起吃的话我觉得刚刚好
Cinnamon Crunch顾名思义是很有咬口的硬脆脆,Cinnamon味道不算很浓,即使怕cinnamon味道的朋友可能也吃得到(?)
整体来说,虽然waffle也是店里主打~~~但我比较喜欢这里的咸食多于waffle类呢~~
Hot Chimanthus Ginger Tonic $32
我会来3次Green Waffle Diner,然后之后有机会的话也会想再来的原因,除了薯粒(重点?!XD)之外,我还喜欢食物种类选择多而且坐得舒服适合同朋友倾下计
不过再来的时候,我会提醒自己不要眼阔肚窄,因为始终芝士类、炸物类等食物总是会比想像中饱滞~