2018-03-16
新加坡啲Kopitiam 做到有声有色,其实我哋香港啲熟食市场都唔差吖,乜都有得食!好似自从N年前,皇后街熟食开咗ABC Kitchen 之后,我哋就可以自傲地讲句:「喂,我哋香港熟食连锯扒都有㖞!」朋友欢聚话明食好西,梗系要开支酒先似样。睇睇个wine list,都几多选择,取价亦十分公道。如此随意舒服嘅环境,叫支prosecco 大家开心吓最啱!嚟得熟食市场食西餐,就系想唔依法办事。用面包篮配汽酒又有何不可?更何况呢个面包,外面香里面软,仲带啲香草味,配乜都好啦!配什菜都仲得!既然唔拘泥食乜course,叫啲main嚟开心些牙最好。先嚟西班牙烧乳猪配皱叶甘蓝及薯蓉。乳猪皮脆肉嫩,底下嘅腌菜以为会好似sauerkraut 咁酸酸哋,咦?但原来系甜甜哋梅菜咁嘅味,几得意。跟住嚟有安格斯西冷配焗蒜苗、长薯及法边豆。牛肉叫咗五成熟,但出嚟似三成,肉质比较韧。反而长薯够香,法边又豆够嫩,蒜苗亦够香甜,「妹仔完胜主人婆」添!(噢,挂住食「妹仔」,唔记得影相!)再嚟焗羊肩配露笋苗、薯丝饼及沙沙酱。个状况同牛扒有啲似,羊肉出到嚟都系比想像中生,讲真羊肉系要熟少少先可以造出最佳口感,太生反而变咗食到
再嚟焗羊肩配露笋苗、薯丝饼及沙沙酱。个状况同牛扒有啲似,羊肉出到嚟都系比想像中生,讲真羊肉系要熟少少先可以造出最佳口感,太生反而变咗食到成口渣,可惜!但个酱味道清新,薯丝饼亦足料好味。
甜品要咗Pavlova同Apple Strudel。其实喺香港食到Pavlova都几感恩,所以有呢样甜品喺menu上面已经抵赞。至于Apple Strudel个皮有啲唔够松,同埋苹果酱少咗啲。
总括嚟讲,咁多年嚟ABC Kitchen嘅水准都好平稳,可以喺熟食市场揾到咁多元化嘅西餐menu,仲有风趣得嚟又友善嘅侍应哥哥,系香港先有!