又去左 Deer Kitchen 食饭啦~ 事源派帖之旅继续进行中,成功约到好耐冇见嘅朋友,咁当然要约一间舒服啲嘅餐厅好好倾吓偈啦 😆 上次去 Deer Kitchen 食饭觉得气氛好好,而且又坐得好舒服,而家仲要俾我发现佢有一个好似 Afternoon Tea Set 嘅 Dinner Set,当然要打卡 Girls‘ Talk 一次过进行啦 😍鹿鹿鸟笼盛宴金色嘅鸟笼入边有头盘、汤、小食、主菜同埋甜品,套餐入边仲要包咗两杯嘢饮,可以拣特饮或者咖啡同茶,望住个set 入边放满左唔同嘅美食,卖相劲吸引,完全系食指大动 🤤头盘:鹿鹿沙律、巴马火腿蜜瓜、龙虾浓汤沙律入边有两片辣肉肠,香口惹味得黎,又唔会太单调;龙虾浓汤够香浓,仲要有粒粒龙虾喺入边 😍 配埋个唔太咸嘅巴马火腿,成功令我哋打开胃口 😋小食:海苔鱿鱼、脆脆鸡翼、明太子蟹肉酥盒个鸡翼好正 🤤 就算我哋打咗一轮卡有少少冻,依然仲可以keep到脆脆地 👍🏻 鱿鱼都炸得好香口,又够弹牙;至于明太子蟹肉酥盒就更加系MVP,明太子嘅咸香提升左蟹肉嘅鲜味,加上少少沙律酱同埋带牛油香嘅酥皮,几样配料都夹得好好 😆主菜:澳洲草饲牛板腱扒、海鱼柳拼芒

鹿鹿鸟笼盛宴

头盘:鹿鹿沙律、巴马火腿蜜瓜、龙虾浓汤

小食:海苔鱿鱼、脆脆鸡翼、明太子蟹肉酥盒

主菜:澳洲草饲牛板腱扒、海鱼柳拼芒果莎莎
唔好睇个牛扒个样好似好生咁,其实佢整得刚刚好,一咬就开,唔会靭又唔会成口血腥味,牛味够浓,连我呢位细食嘅朋友都食唔停 😂 海鱼柳就属于比较实嘅口感,配埋芒果莎莎食,味道都几得意 🫶🏻

甜品:马卡龙、迷你芝士蛋糕
个马卡龙唔会太甜,分别有朱古力味同焦糖味,入口有少少杏仁香,个人觉得几唔错;迷你芝士蛋糕就好够奶味,口感偏滑,唔会太甜,而且细细件又唔会太漏 👍🏻

饮品:绿岛奇遇(特饮)、热柠茶
今日有少少冻,我就拣咗热柠茶 🙈 朋友今次就叫咗绿岛奇遇呢杯特饮,系由青柠、柑桔同埋柠檬汁整嘅,味道偏酸,但就几refreshing,食完一个咁丰富嘅 dinner set再饮番杯酸酸地嘅饮品都几舒服 😆