尖沙咀有唔少高质素嘅居酒屋,光顾过唔少日式小店🇯🇵 Akoya绝对系我心目中既第一位🥇介绍下食咗咩先~白粟米 $60系当日嘅厨师推介,当然要试下!! 日本直送嘅白粟米,可以好似生果咁生食,糖度可以高达18度,比蜜瓜更甜而且带忌廉味道😍 白粟米粒粒饱满,喺日本有珍珠粟米之称,一口咬落去已经爆汁,十分清甜👍鲜虾牛油果沙律 $78系我最爱嘅🥑🦐 沙律,可能影得唔系太清楚,牛油果、虾肉放喺挖空咗嘅牛油果入面,配上海量沙律酱,正🙌🏻明太子煎蛋卷 $78睇到Openrice嘅相已经超想食,果然无拣错😌 轻轻切开蛋卷,入面嘅明太子随即好澎湃地涌出嚟!! 蛋卷煮得恰到好处,中间部分仲系流心,口感十分幼滑😋炭火烧拼盘6串 $180宫崎A4和牛串 $148去居酒屋一定要食串烧!! 见到menu每款都想食,点算好?一于嗌炭火烧拼盘6️⃣串,包括鸡软骨、自家制免治鸡肉串、鸡翼、鹌鹑蛋、青椒仔、鸡肝😍 自家制免治鸡肉串咬落十分有口感,食到嫩滑嘅免治鸡肉粒,配上蛋黄+日式酱油,好好食👍 鸡软骨、鸡翼都烧得好惹味,仲有比较少食到嘅鸡肝,烤到表面劲香脆💯大力推荐宫崎A4和牛串,一串有三件厚切A4和牛粒,入口即化,成个口充

白粟米 $60

鲜虾牛油果沙律 $78

明太子煎蛋卷 $78

炭火烧拼盘6串 $180
宫崎A4和牛串 $148

大力推荐宫崎A4和牛串,一串有三件厚切A4和牛粒,入口即化,成个口充满和牛油脂香🤤 完全无筋,十分嫩滑,忍唔住即刻encore多串😈

苹果梳打 $38
见到menu有好多清酒、烧酒、梅酒俾客人选择,唔饮酒嘅话选择系少啲,但苹果梳打一啲都唔hea! 好清甜,解渴消暑一流🙌🏻

刺身拼盘 $380
依个拼盘包括7款刺身: 大拖罗、鲣鱼、池鱼、间白、鲷鱼、左口、鱿鱼🐟 好靓嘅摆盘,影咗好耐相先舍得食!! 唔止靓,每块都超鲜甜😋 最喜欢极肥美嘅大拖罗,脂肪分布好似雪花一样,富天然鱼油脂嘅甘香,入口即化,超级正!!

鸡汤卡邦尼拌乌冬 $88
哗哗哗系我最爱嘅卡邦尼拌乌冬,真系睇见都流口水啦!! 每条烟韧嘅乌冬都沾满浓厚嘅卡邦尼汁,仲有流心蛋,捞埋一齐食真系💯

肉厚活3年帆立贝 $138
依款肉厚活3年帆立贝用小火温著,除左打卡一流,新鲜嘅北海道帆立贝喺相机拍摄时慢慢煮至熟透🔥食落真系超鲜甜,口感一流,连带子边都好好食👍

银鳕鱼西京烧 $138
本身唔太钟意食鱼嘅我,对住依道银鳕鱼西京烧都抢住食🫢 一片片嘅鱼肉,证明银鳕鱼好新鲜,满口鱼油脂嘅甘香,唧埋柠檬🍋汁更感清新!!

鸡蛋布甸 $38
豆奶布甸 $38
最后又点少得甜品🍮 Akoya嘅布甸系自家制,谂左好耐试鸡蛋布甸定豆奶布甸😛 Why not both? 布甸好幼滑又充满蛋香,焦糖超浓郁不过相对较甜🙂 唔想食太甜嘅绝对要试豆奶布甸,原来豆奶用黎整布甸系咁夹,下次一于系屋企试下整💪🏻
  • 烧帆立贝
  • 明太子煎蛋卷