2021-08-24
喺车水马龙嘅告士打道上、介乎铜锣湾同湾仔之间有间细细嘅cafe & bar,听闻有特色嘅croffle食,仲系良心💛店添,一于揾埋闺蜜去食dinner一探究竟。◌starter 头盘;al forno mini crab cake w/ garlic aioli 迷你蟹饼配蒜香蛋黄酱 $98一食落口觉得同中餐嘅炸蟹钳🦀嘅味道有啲似。唔好睇佢细细粒,入面系充满一丝丝嘅蟹肉, 啖啖都系蟹肉嘅鲜味。外皮炸到金黄色,外脆内软,热辣辣,点埋蒜香蛋黄酱就更惹味。◌main 主菜;croffle angbur 安格斯汉堡配蕃茄芝士酸青瓜脆烟肉 $148牛窝夫🥐,就系将牛角包摆入waffle机压成waffle嘅形状,我系第一次试咋。angbur正正舍弃普通汉堡包而用上牛窝夫,食落松脆带啲烟韧,牛油香非常突出。呢个burger极为厚身,要逐层切开一半先食到,非常考验闺蜜嘅刀功。汉堡扒偏实净,唔太似美式汉堡扒,肉汁差咁啲,未算juicy,但配埋蔬菜、千岛酱、酸青瓜一齐食的确非常满足!btw块烟肉太!硬!啦!咬极都咬唔开🤣🥓;sweet bbq chicken pizza 蜜糖烧烤酱烤鸡件红洋葱菠萝 $14
◌starter 头盘
牛窝夫🥐,就系将牛角包摆入waffle机压成waffle嘅形状,我系第一次试咋。angbur正正舍弃普通汉堡包而用上牛窝夫,食落松脆带啲烟韧,牛油香非常突出。呢个burger极为厚身,要逐层切开一半先食到,非常考验闺蜜嘅刀功。汉堡扒偏实净,唔太似美式汉堡扒,肉汁差咁啲,未算juicy,但配埋蔬菜、千岛酱、酸青瓜一齐食的确非常满足!btw块烟肉太!硬!啦!咬极都咬唔开🤣🥓 ;sweet bbq chicken pizza 蜜糖烧烤酱烤鸡件红洋葱菠萝 $148
所有pizza🍕由100%意大利面粉整嘅面团经两日发酵而成,全部即叫即整。本来想试four cheese pizza但怕太济,最后试咗呢个疑似新嘅pizza。椭圆形嘅厚批上面满布多种食材,加上cheddar 同mozzarella两种芝士,拉丝无难度。批边充满空气感,松软得嚟有啲烟韧,果然系主打之一嘅手工pizza。 ◌ dessert 甜品
甜品全部都系homemade,数量有限,记住想后上都要一早叫定先!
;tiraberry croffle 提拉米莓莓 $78
主菜食完咸嘅croffle梗系要试埋甜嘅。几惊讶croffle 口感依然松脆,带啲cinnamon味,咖啡酒香味四溢。上面有一大球椰子雪糕,咖啡酒淋面,杂莓伴碟。个椰子雪糕惊为天人 !有椰子肉!连唔食椰子嘅闺蜜都食到lamlam脷😛。我地觉得croffle 嘅风头完全被雪糕抢晒,建议大家食croffle要咸甜食各试一碟呀。
;basque burnt cheesecake 巴斯克焦香芝士蛋糕 $58
个蛋糕非常rich + creamy,但口感唔太basque,再软啲同㶶啲会似啲,但无可否认系一件好味嘅cheese cake! ◌drinks 饮品
;sangria $88 🍹
< red wine, brandy, triple sec, fruit, ginger ale >
;ice age $78 🍸
< pineapple, grapefruit, passion fruit, lime, soda >
两杯饮品卖相靓,又唔过甜,朋友嘅ice age饮落refreshing,如果sangria果味浓郁啲就好了~