2014-07-19
有日搭2号巴士经过铜锣湾道,发现呢间清新既cafe。绿色既sharp醒招牌加落地玻璃,透到店里面既大大张梳化,看似几舒服。冇考虑太多,就决定weekend要来试试。去到cafe,大概只有10枱,每枱既坐位都非常阔落,几个朋友倾下计食下野几唔错。看到menu我吓左一吓,因为冇做太多既research,只系俾门面吸引了,所以冇expect一个dinner set竟然要$188(加一)所以我都系散叫算啦:all day breakfastall day breakfast系呢度既主打,内容都几丰富:焗豆: 满满既一杯,焗豆系standard野,正常的味道啦~牛油粟米、牛油杂菇: 炒得好好味,唔会太油,非常香口炒蛋(可选煎蛋): 有d失望,如果系牛油炒蛋就好啦...早餐肠: 煎得香,但中间有啲干,我谂系选料问题烟肉: 煎得岩岩好,唔会太硬,亦都唔会滴哂油,大满足蕃茄: 有半个蕃茄,横切面有烤过,香口,但不会煮得太熟,保持中间既juicy质感麦包: 食哂以上咁多样野之后麦包已被太过强劲既冷气吹到冻哂,麦包质感本身已经比较粗嚡,我相信热果阵系ok既...窝夫: 最近泡菜国好似兴起一阵窝夫风,我都好
所以我都系散叫算啦:
all day breakfast
牛油粟米、牛油杂菇: 炒得好好味,唔会太油,非常香口
炒蛋(可选煎蛋): 有d失望,如果系牛油炒蛋就好啦...
早餐肠: 煎得香,但中间有啲干,我谂系选料问题
烟肉: 煎得岩岩好,唔会太硬,亦都唔会滴哂油,大满足
窝夫: 最近泡菜国好似兴起一阵窝夫风,我都好想食,呢个all day breakfast入面竟然有,真系令人开心。外皮少少脆,中间烟韧弹牙,不过呢个dish冇配搭果酱,就有啲美中不足
我觉得牛油杂菇、蕃茄同窝夫对我来讲都系bonus,因为唔系度度all day breakfast都有呢3样野。 香煎带子意大利饭
份量刚刚好,芝士份量都系刚刚好,米饭吸收左汤既咸香。唔知系咪为左配合番香港人口味,饭既质感淋左少少,个人认为意大利饭都系硬啲好食啲。带子有啲酸,又系选料问题。饭中多车厘茄同菇,绝对系诚意之作。 肉酱千层面
肉酱睇黎系佢地自家剁既,因为形状不太平均。肉酱汁好浓,系足料到我食唔落,因为我唔重口味。但千层面既口感好一般,咬落好似胶胶地,有少少失望。 整体来讲几好食,我觉得all day brekfast好值得推介,不过唔知系咪晚餐时间冇set,如果有得跟餐饮会完美。
题外话/补充资料:
餐应冷气大到吹冻哂d食物,我叫店员较细d个冷气,佢o咀三秒,然后答我「好」。我谂个冷气应该系冇得较果款。d食物冻得太快真系唔好食啰。