餐厅: Amazing
资讯:

2018-04-11 874 浏览
泰式豆酱香蒜炒通菜 HKD98食亲泰国餐厅,我都一定会叫返碟炒通菜,贪佢爽脆又惹味~不过呢道通菜就有啲唔同,因为佢主要系用泰式豆酱,而唔系马拉盏(虾酱)。虽然豆酱炒食落一样咁惹味,但味道就好明显无咁香浓,同埋无咗虾酱𠮶阵独特嘅鲜味,硬系觉得好似少咗啲野咁,所以我都系比较钟意马拉盏炒多啲~大头虾冬阴功 HKD138呢煲足料冬阴功好丰富,一望落就已经见到满满嘅汤料:大头虾、蕃茄、香菇、各式香料⋯饮落酸酸辣辣,又带少少甜味,将我沉睡咗一日嘅味蕾完全唤醒,就算平时怕辣嘅我都对佢欲拒还迎,因为真系好开胃好惹味~大头虾睇落大大只好多肉咁,心谂应该几正,但点知肉质咬落又梅又老又烂,一就系本身唔新鲜,二就系煲得太耐,总之都系饮汤算数~芭堤雅香草烧全鸡 HKD178呢只烧全鸡用嘅系春鸡仔,一般都比较细只,所以唔会话好多肉,就算两个人都可以轻松食哂,唔会饱。味道嚟讲,都几入味,特别系我最爱嘅鸡皮,烧到又香又脆,就算唔点泰式辣酱食都已经好惹味~不过佢嘅肉质就普通咗啲,得鸡脾位叫做嫩滑,鸡胸位嘅肉都偏干同嚡⋯无预期中咁好食。
泰式豆酱香蒜炒通菜 HKD98
食亲泰国餐厅,
我都一定会叫返碟炒通菜,
贪佢爽脆又惹味~
不过呢道通菜就有啲唔同,
因为佢主要系用泰式豆酱,
而唔系马拉盏(虾酱)。
虽然豆酱炒食落一样咁惹味,
但味道就好明显无咁香浓,
同埋无咗虾酱𠮶阵独特嘅鲜味,
硬系觉得好似少咗啲野咁,
所以我都系比较钟意马拉盏炒多啲~
泰式豆酱香蒜炒通菜

大头虾冬阴功 HKD138
呢煲足料冬阴功好丰富,
一望落就已经见到满满嘅汤料:
大头虾、蕃茄、香菇、各式香料⋯
饮落酸酸辣辣,又带少少甜味,
将我沉睡咗一日嘅味蕾完全唤醒,
就算平时怕辣嘅我都对佢欲拒还迎,
因为真系好开胃好惹味~
大头虾睇落大大只好多肉咁,
心谂应该几正,
但点知肉质咬落又梅又老又烂,
一就系本身唔新鲜,
二就系煲得太耐,
总之都系饮汤算数~
大头虾冬阴功

芭堤雅香草烧全鸡 HKD178
呢只烧全鸡用嘅系春鸡仔,
一般都比较细只,所以唔会话好多肉,
就算两个人都可以轻松食哂,唔会饱。
味道嚟讲,都几入味,
特别系我最爱嘅鸡皮,烧到又香又脆,
就算唔点泰式辣酱食都已经好惹味~
不过佢嘅肉质就普通咗啲,
得鸡脾位叫做嫩滑,
鸡胸位嘅肉都偏干同嚡⋯
无预期中咁好食。
芭堤雅香草烧全鸡
2018-02-28