朋友喺外国过嚟探我, 住喺尖沙咀Holiday Inn, 食完中午饭之后佢赶住坐A21机场巴士去机场, 咁我哋就近近地去左斜对面𠮶间Starbucks谂住坐下饮下咖啡, 点知入到去之后发现呢一间Starbucks嘅座位唔系好多, 基本上都坐满晒人冇台畀我哋坐, 我哋就决定买杯两外卖Americano咖啡返去佢间酒店个lobby到坐, 好啦今次买咗两杯Americano咖啡返到酒店, 我哋两个人对杯咖啡嘅感觉都唔系好好, 第一,虽然杯咖啡系有啲咖啡香味, 但系唔系话十分之香, 杯咖啡好似太热, 饮落口嘅时候觉得啲咖啡好似有啲overheat咗, 佢热嘅程度系我哋开咗个盖等十分钟之后先至饮得!第二入口嘅味道偏苦, 可能系因为overheat咗嘅关系, 总括简单啲嚟讲今次饮咖啡经验唔算太好!就系因为以上两个问题!佢嘅价钱亦都卖得唔平卖成30蚊一杯㗎! Cp值甚低!
Americano
Americano