2017-09-11
充满中国色彩o既装潢,有陶瓷、木雕、灯笼等等,影相好靓,出面(大厅) 有d 台仲可以透过玻璃睇到台下面个鱼缸,有d 鱼游o黎游去陪伴你餐饭。因为我地多人,所以直接叫o左10-12 个o个d set,有五款,点o左「家和万事兴」o既「事」套餐($3880 未加一)。侍应建议可加$300 几加多一个人份量,而后来我地觉得唔够食另外再叫o左d 馒头。前菜「五福大拼盘」好大o既一碟,萝卜丝尤其清甜,牛展配埋佢加o左蒜头o既汁好醒胃。「宫保大明虾」系辣椒炸虾球,但唔会话好辣o既,大大只虾啖啖肉好满足!「排骨炆鲍鱼」系我最喜欢o既主菜,唔系因为d 鲍鱼,反而系排骨呢d 咁普通成日食到o既食物却真系整得好好好食,松化入味,软硬适中好难得。跟住呢碟系有红薯粉衬底,捞埋鲍鱼同排骨d 汁,个个争住抢……「老佛爷御翅」(下,食埋d 咁o既字……) 唔知系咪真系翅,无乜翅味啰。「烤北京填鸭」比想像中细份,我地已经叫10-12 人set 再加底,而且肉有少少霉,烧得唔靓。「胡同炸脆鸡」无乜特别,o岩o岩上菜o个阵都几香口,但变质得好快,夹一round 过后已然觉佢有油膉味。「草捆牛骨」都系牛键肉o个类,用荷叶包
因为我地多人,所以直接叫o左10-12 个o个d set,有五款,点o左「家和万事兴」o既「事」套餐($3880 未加一)。侍应建议可加$300 几加多一个人份量,而后来我地觉得唔够食另外再叫o左d 馒头。前菜「五福大拼盘」好大o既一碟,萝卜丝尤其清甜,牛展配埋佢加o左蒜头o既汁好醒胃。「宫保大明虾」系辣椒炸虾球,但唔会话好辣o既,大大只虾啖啖肉好满足! 「排骨炆鲍鱼」系我最喜欢o既主菜,唔系因为d 鲍鱼,反而系排骨呢d 咁普通成日食到o既食物却真系整得好好好食,松化入味,软硬适中好难得。跟住呢碟系有红薯粉衬底,捞埋鲍鱼同排骨d 汁,个个争住抢……「老佛爷御翅」(下,食埋d 咁o既字……) 唔知系咪真系翅,无乜翅味啰。「烤北京填鸭」比想像中细份,我地已经叫10-12 人set 再加底,而且肉有少少霉,烧得唔靓。
「胡同炸脆鸡」无乜特别,o岩o岩上菜o个阵都几香口,但变质得好快,夹一round 过后已然觉佢有油膉味。「草捆牛骨」都系牛键肉o个类,用荷叶包住再点整,好腍,味道唔错o既几特别。「老家柚子鱼」条鱼系企o系度上的,成条外层炸到仆仆脆,里面却好鲜嫩,配以柚子肉酿制带点酸甜。
「瑶柱扒时蔬」我无食,「北京水饺」食o左一粒,无乜特别。「炒刀削面」则同出面食开o既刀削面好唔同,e 度卖相好似湿炒牛河咁,I mean 个面个质感,个人觉得麻麻地……最后就系甜品「拔丝苹果」,呢个真系好正,系冻食的。朋友o系尖沙咀o个间分店食过系热盘o黎,但系我觉得冻仲好。切开o既苹果蘸上好厚o既一层麦芽糖o个类,个糖衣硬身o既,然后上面再拉d 糖丝绣下花,卖相好靓,味觉一流!