2011-08-05 76 浏览
朋友介绍,谂住一尝呢间上海菜。入到去觉得装修怪怪的,同网页张相相差好远,酒楼唔似酒楼,打冷唔似打冷,连正式餐牌都冇个,得点心纸,款式少到拣唔落手。寿眉冇茶味,茶壶杯碟又怪相,侍应亦冇礼貌...最后拣左五款比较稳阵既菜式:落完单约8~10分钟,开始起筷:鸡丝粉皮 - 真系唔值 $50,份量又少,又冇乜味,粉皮又唔滑又唔爽,冇乜鸡丝同青瓜,酱味又麻麻,食过任何一间食店既鸡丝粉皮都好过佢。半只鸡 - 唔记得只鸡咩名堂,但系只鸡瘦到骨多过肉,皮又唔够香,肉唔滑,冇乜鸡味,又唔足半只,从未见过鸡脾切得两旧肉一旧锤仲要系好细旧。小笼包 - 好细粒,普通货色,虽然有汤但系肉味淡,$36/6件唔太值。黑醋茄子排骨煲 - 确实系有个煲,但系只有糖浆冇汁,D糖浆厚到一pat pat,D油仲多到成煲野闪令令,茄子有皮冇肉仲咬唔烂,排骨同豆角只系食到糖浆味而唔觉系黑醋味...多油多糖都叫「有营」?水煮鱼 - no comment,因为我冇食,朋友就话好辣,似鱼柳多过新鲜鱼肉。上海粗炒 - 最后先上台,好细碟,好似要$4x定$5x,连茶餐厅货色都不如,又硬又干又冇料,肉都冇多块,真系斋炒乌冬。食完个个都好似冇食
朋友介绍,谂住一尝呢间上海菜。
连正式餐牌都冇个,得点心纸,款式少到拣唔落手。

落完单约8~10分钟,开始起筷:

食完个个都好似冇食过野咁,我就净系觉得食左好多油落肚,完全冇营!
最后侍应见我地碟碟差唔多清晒,连唔好意思 / 唔该都冇声就急急脚收晒D碗碟,好似想赶客咁。
埋单三百几,一D都唔值。
估唔到稻香集团会出产呢种质素既食馆,客家好栈同稻香酒家都唔会差成咁,以后唔会再黎「上楼」。
实境差很远,一点也不优雅
D油同糖浆多到,盖过所有材料原味
2011-08-02
实境差很远,一点也不优雅