2021-02-16 83 浏览
呢间简约水泥风💛💛cafe the coffeeology一直系唔少人打卡必去嘅cafes之一,我都bookmark咗好耐都仲未去,今次终于有机会去一尝ig好hit嘅抹茶双层cheesecake同matcha latte,店内位置唔多,最多只坐到7枱,就算weekday下午都要排一段时间,不过可以坐室外位置,都几开扬,感觉几chill。Matcha Cheesecake唔少人都系为咗signature嘅双层cheesecake而嚟,我都唔例外,本身想试芝麻味多啲不过呢日就冇供应。Cheesecake卖相好吸引😻,分开原味同抹茶2层,食落好creamy软滑,一入口都会食到啲抹茶味,不过食食下,cream cheese本身既酸香比较突出,抹茶味较淡,如果浓啲就会好啲,而且食食下都有啲漏,同朋友share就更好。Iced Matcha Latte渐层嘅颜色+满满嘅泡沫同样好适合打卡,一开始未完全沟匀嚟饮,抹茶个层饮落好苦😂不过沟匀之后就明白点解佢系苦得有道理😛😛奶泡好厚但抹茶嘅甘味依然突出,味道浓郁醇厚,唔会觉得涩,呢排饮开咖啡已经好耐冇饮过matcha latte喇,呢个对于我嚟讲都几满意

Matcha Cheesecake

Iced Matcha Latte
渐层嘅颜色+满满嘅泡沫同样好适合打卡,一开始未完全沟匀嚟饮,抹茶个层饮落好苦😂不过沟匀之后就明白点解佢系苦得有道理😛😛奶泡好厚但抹茶嘅甘味依然突出,味道浓郁醇厚,唔会觉得涩,呢排饮开咖啡已经好耐冇饮过matcha latte喇,呢个对于我嚟讲都几满意,不过价钱较贵。

人均消费:$100
推介指数(10分为满分):7.5分