2016-11-17
得知湾仔月街一号,食越南河粉的Brass Spoon刚得到米芝莲一星,又见到做fitness的一位食家小姐去左品尝过,当然极有兴趣去试过究竟。刚好在平日碰到唔使排队的机会,咪同个同事过来试下先。在门口排左一阵,佢d牛肉汤底和味已经一阵一阵咁扑过来,大有未食先流口水地步。放眼一看餐厅内,只得几十个位,有bar位添。其实都无所谓,食越南河粉又唔会食你一两个钟头,室内衞生干净便可以,Brass Spoon已达到要求。我地每人叫左个特级生牛肉粉、一杯青柠梳打,一齐share个蒸粉巻。河粉到,当然先饮个汤。哗!靓汤底最紧要浓而清。汤底浓味唔难,最难系要清到见底。Brass Spoon做到了。牛肉鲜而不靱,河粉爽而有咬口,好。加埋佢自家调校的醋汁和少少新鲜青柠汁,味道更多layers,更立体化。唯一美中不足系唔够多洋葱、葱和芫茜,虽然我地已经写左要多份量。青柠梳打一般,虽然本身冻,可惜没有冰,一会儿便变回室温,呢到要改善下。不过,个蒸粉巻就好好。本身粉巻无太大味道,但里面包含的肉所带岀嚟的配搭,把肉的香味保留,肉的浓味温和,更加上粉巻的黏韧性,一流!之前睇过张order纸,记得仲有其他嘢可以追加,
之前睇过张order纸,记得仲有其他嘢可以追加,牛栢叶同札肉都有兴,个生熟牛肉粉都吸引,咁下次再来时又有新嘢试。不过,都系要择番个无人的时晨去先。