2013-02-19 1329 浏览
谈法国菜很多人都觉得是fine dinner为何没有想起paris街头的cafe, bisto或者系brasserie呢?Brasserie是法国寻常百姓的用餐点地方大, casual,一家人周末用餐(即系我地饮茶喇) 或一大班朋友吹水饮饮食食既地方香港brasserie餐听不算多很多都是小店(哪应该算是bristo吧)The French Window是较大的一间6人同行, 挂住影食同倾无乜影相不过想讲下其实食物是非常正宗的分量很足海鲜跟waiter介绍叫左蟹, 好多好多膏!! 仲有一款虾, 亦系非常多虾子, 好鲜甜oyster有好几款选择, 新鲜既蓝青口不是大只的雪藏货, size细细, 但细嫩饱满, sauce充满海鲜甜味叫左seasonal 既黑松露duck confit, 鸭髀皮脆, 够油香! share岩岩好垫底既黑松露薯跶先系主角! 边微脆, 吸左鸭油同松露香, 正!! 仲有香草羊架, 好嫩, 应该系羊仔肉, 有羊味但唔酥. 好食!
谈法国菜很多人都觉得是fine dinner
Brasserie是法国寻常百姓的用餐点

香港brasserie餐听不算多
很多都是小店(哪应该算是bristo吧)
The French Window是较大的一间

6人同行, 挂住影食同倾无乜影相
不过想讲下
其实食物是非常正宗的
分量很足
oyster有好几款选择, 新鲜既
叫左seasonal 既黑松露duck confit,
鸭髀皮脆, 够油香! share岩岩好

题外话/补充资料: 当日唔算多人, 我地一斑朋友都好出奇 食物质素唔差, 全海景, fair价 service亦无出事 点解会咁 见其他食评 可能有d人仲觉得佢locate系ifc就系fine dining 所以觉得唔ok 其实法国菜都仲有好多选择架 唔系净系比情侣candle night dinner law。
2013-01-31
  • 黑松露duck confit