2018-04-25
最近经朋友介绍,黎试中环一间新潮面店。门面写上一大个「面」字,原来就系店名啦!环境唔算大,但坐得舒服。主打无味精制作,用上新鲜食材同天然材料烹调。店员态度非常友善,慢慢为我哋介绍佢地既 menu 🙂首先推介「Build Your Own Meen」,即系自己拣钟意既配搭,咁就比较容易满足自己既味蕾,哈哈!汤底同酱汁选择各有四款,有辣有唔辣;然后有蛋面、乌冬、油面、金边粉、米粉;不同既肉类,海鲜同蔬菜等等。因为我同妈咪口味都比较清淡,所以妈咪拣咗素食精选既「蕃茄汤底」。蕃茄味清甜,而且系满满既鲜番茄茸喔!配上金边粉、温泉蛋、猪肉丸、菜心、木耳;慢煮日式叉烧半肥半瘦刚刚好,入口软嫩,值得一试。当日冇乜胃口,所以我就更加清淡,选清汤底一种既「招牌香滑鸡汤」。配米粉、鲜虾同两款嫩菜。个人特别推介「特色柠檬鸡」,经过慢煮肉质唔会干,反而偏瘦仲好嫩添!另外点咗小食「沙爹串烧」。牛肉烧得过火,猪肉较为入味,附上既酱偏酸,有口感,但个人觉得可以落少啲青柠汁。噢!Menu 上仲有几款饮品架!分别系泰式奶茶、咸柠七、泰式龙眼特饮,仲有豆浆、可乐、柠茶、柠水等等。
Build Your Own Meen
Vegetarian Soup
Thin Noodle, Onsen Egg, Fish Balls, Pork Balls, 8 Hours Char Siu, Choy Sum, Radish, Deep Fried Tofu, Black Fungus
Chicken Soup
Rice Vermicelli, Prawns, Lemon Chicken, Lettuce, Bak Choy
Beef & Pork Satay Skewers
Vegetarian Soup, Chicken Soup, Satay Skewers
Longan Lemon Drink, Salted Lemon with Sprite