2016-09-25
星期三同朋友倾起去旺角行街,顺便去先达睇下有无野可以买比朋友做生日礼物,朋友提议系附近间cafe Oasis食餐饭,咁book左张枱啦(我本身都觉奇怪,cafe要book枱😂?)可惜朋友临时有事,要走先,咁饭始终要食,就去左呢间食噜~ 一出四楼升降机门,已经望到个招牌,因为我次次入既楼上cafe都系伏,所以入去个阵心惊胆跳 一入到去就见到间餐厅都满满地人,都有8成坐满左,而且十六人枱果边已经有人系到聚会紧~感觉nice nice Cafe都几舒适,如果搞中型活动,例如圣诞p丫,生日P都可以系到搞,应该容纳到35人都绝对无问题(事关两张可以各坐16人既大枱!!重未计外面啲木枱啵) Menu 都好多野食拣,墙上面都有写啲推介菜式既,最后系众多主食中嗌左烟三文鱼牛肝菌意大利烩饭,荔枝冰沙,加个脆脆薯条其实重想嗌多个鸡翼,但一定食唔晒,所以留翻下次先嗌啦~ 事关其实一个人都有小小惨惨猪,因为呢到真系好热闹,好多人聚会,我后面果枱16座大枱客人带埋私家版三国杀黎玩,我好羡慕😂好想join埋一份。 饮品黎啦~荔枝沙冰 沙冰堆到好高,量好足,但我好惊会雪崩😂😂荔枝冰沙甜味唔会过重,
饮品黎啦~
荔枝沙冰 沙冰堆到好高,量好足,但我好惊会雪崩😂😂荔枝冰沙甜味唔会过重,淡淡既荔枝甜味系味蕾上散开,唔会好似外面餐厅既死甜,感觉上清爽解渴,下次再黎都可以嗌沙冰系列~(十二星座特饮双鱼座既口味系随意,啫系老板特调,下次5知拣咩饮好的话,嗌杯双鱼座特饮都好)
系我影相既同时,脆脆薯条都到左啦,脆脆薯条加黑松露汁(黑松露汁加小小钱)
脆脆薯条伴黑松露酱汁 脆脆薯条带有薯皮,比起波浪薯条更香脆,比起粗薯条更有咬口,但薯肉方面唔会比两种薯条少~因为啖啖脆,啖啖肉,加上 厨师新鲜炸既关系,令人一条接一条,停唔到口!!
一盆薯条瞬间已被消灭左一半
烟三文鱼牛肝菌意大利烩饭 黄澄澄既芝士面加上食物既香味,如果唔系想影张真相引死我朋友,我一定食左先再讲,系我“笔”第一啖既时间发生左件好重要既事!! 烩饭都做到拉芝效果!!出面西餐做到唔出奇,但呢间cafe收你一百左右价钱,重包一杯野饮,出品重要咁正,埋单个阵都谂,呢个老细揾唔揾到钱架🤔
意大利饭香软湿润,比以往食既烩饭味道更浓,芝士系其中一个要素,而且加上牛肝菌既味道,每一口都系一种享受,再加上烟三文鱼既咸香,真系好正朋友无介绍错缺值朋友表示羡慕嫉妒恨 埋单果时,老板们问我觉得餐饭有无咩问题,我照直同老板讲意大利饭超好食,好少cafe会水准咁高,芝士够浓,菌类份量岩岩好,不过份量颇多,女仔可能会觉得多左啲,同埋冰沙我怕会雪崩,堆好高😂😂
佢话系出面食过,觉得自家都整得到所以都引入左呢款主菜(自豪样)~佢提我下次可以嗌少饭~
小店就系有呢种人情味,拉近到客人同店家既距离,姨加出去食饭,有几可店家会同客人直接沟通,问下意见,睇下有无边到满意/唔满意?
小小温馨提示:
提提大家。。呢间既烩饭饭量偏多,细食既朋友可以嗌少饭,唔好做大晒鬼丫~ 呢到 厨师好有料