Cafe 1950欧陆餐厅 点止cafe 咁简单,直情系一流的家庭餐厅啦。领汇商场听讲有一家连锁西式餐厅又抵又好食。个个食完赞不绝口。价钱又平食物又好,仲要环境又舒食㖞。又平,又好食?仲要好吹水?真的吗?好。我决定去一次。地点系大围啊。系一个外貌不突出的商场内,呢家餐厅装修得好开扬又靓,木材为主的设计,有种复古怀旧的西部感觉。气氛好好。地方又够大。坐位间隔宽敞,唔怕隔墙有耳啊!行人去有堆玩具,学生下午放学就可以约埋班朋友去坐下玩下。新张期内饮品无限添饮,饮料选择好多,汽水茶水朱古力,咖啡。留意汽水有种小见的cream soda . 好好味咖。可以试下。已经肚饿了,食点starter 先。沙律一定系必选咖啦。温泉蛋凯撒沙律($52)沙律最重要系够新鲜,个样几靓都无用。呢个温泉蛋凯撒沙律望落好普通,但菜够新鲜,面包够胆,蛋汁分量又刚好。而且分量好足,希望之后的美食都够份量啊。烟三文鱼凤梨沙律 $58有时食三文鱼沙律最惊就系三文鱼会有点腥味,但呢度嘅烟三文鱼好新鲜,沙律菜都系咁爽脆可口,酱汁又好味。而且好少食到有波罗的沙律,感觉特别。接住就系朋友推介必吃黑松露忌廉烩意大利芝士云呑($81)芝
行人去有堆玩具,学生下午放学就可以约埋班朋友去坐下玩下。
已经肚饿了,食点starter 先。沙律一定系必选咖啦。
温泉蛋凯撒沙律($52)
烟三文鱼凤梨沙律 $58
接住就系朋友推介必吃黑松露忌廉烩意大利芝士云呑($81)
芝士云呑其实唔多地方有得食。有得食的地方都会唔平。$81 呢个咁抵食的价格当然要试试,黑松露酱味道够浓,忌廉汁又够香,云吞味道都好正呀。不过芝士涵就唔太够。如果个云呑可以好似荷包咁涨点应该会100分。不过$81真心超抵食。有惊喜。
咖喱牛尾配德国农夫包($85)
个人认为未食已经对佢的外观心心眼,个包大到呢。应该大过我个头﹗牛尾多肉。咖哩味道不会太辣,牛尾煮到好似有腩咁淋,正。至少个包就真系正,要脆有脆,要淋点汁的包又有。爱牛朋友必吃。
韩式拉芝士辛辣泡菜鸡肉石板饭
韩式拉芝士辛辣泡菜鸡肉石板饭($75)
呢个系我朋友叫我就算饱都要食,系热辣铁板上有一半系融化中的绵绵芝士,另外一面就系惹味的泡菜鸡肉。将泡菜鸡肉蘸上热腾腾的熔岩芝士,卷多几下,多点芝士就正啊。泡菜鸡肉用上鸡脾肉。质感够嫩。配芝士可以话系完美配搭。
一路食一路担心。。咁搅法个铁板真系洗到明天,点知。。老友教路铁板冻点后,铲起芝士焦泥吃,我就试下啦。一产。哗,全旧就产起了。又脆又好食。呢个菜又好食又好玩。掂!
德国式咸猪手(
德国式咸猪手($128)
$128 半只?唔系呀$128 有一只呀。外脆内胶又肉多的猪手啊。外皮香脆可口,如系韩国吃的烤猪皮一样好吃,皮下是丰富的胶质烟韧到烟,还有带点咸香的肉。这个形容看到已经流口水,告诉你你自己吃到一定更加滋味。如斯价格超正质素。分量又够,推荐No.1!
德国式啤酒焗鸡
德国式啤酒焗鸡($91)
呢个又系另一名菜。卖相已经有十分外形分满分。真系将只鸡插在啤酒樽上,而且个加系力学上完全支撑到,你点撕只鸡个啤酒瓶都不会倒下,未食外形已杀晒。再讲只鸡,用上嫩春鸡,size 系三人份量okay 个种。春鸡肉汁鲜甜,最惊喜系鸡胸都嫩滑无比,真系part part 都嫩。同呀哥泥食唔洗抢,鸡脾细细但都好多肉。劲滋味,还要欣赏春鸡焗得刚好,因为春鸡皮已经够薄,处理得唔好可能会爆皮影响外观。条这里的春鸡皮光而脆,证明焗烤时间拿捏得刚好。先做到外皮脆,内肉嫩的效果。推荐no 2
大围Cafe 1950欧陆餐厅,大众化价钱,无压力的环境,食住比价格更出色和有惊喜的多国美食,同家人,朋友畅谈一番。比抵食更抵食,比好贵点的餐厅出色。仲有这里的staff 都nice ga.

题外话/补充资料: 问过staff , 现新张期内,晚餐点主菜就送餐汤,而凌晨12时至关门,而且自助水吧任饮,收工夜左都可以食到好野。唔洗系7仔叮野食。
2015-04-03
韩式拉芝士辛辣泡菜鸡肉石板饭