2021-02-15
黎到铜锣湾行街,想揾间餐厅简单咁食件蛋糕饮杯咖啡,可以去边呢?行到黎利园一期,拣左Cupping Room Coffee Roasters,同朋友坐低chit chat一下!Carrot Cake $42平时食开嘅carrot cake通常都会有cream系中间或者面层,呢款就好有心思,将cream cheese frosting唧系面层,加左少少柠檬汁有微酸,而且入口细滑,平衡番蛋糕嘅粗粒感,蛋糕保持湿润,甜度刚刚好,内含合桃碎同埋胡萝卜丝,丰富左口感,cream cheese上面嘅开心果碎又增添左一个味道嘅层次,呢件蛋糕睇得又食得,加埋朵翻糖小花真系好少女心!朋友就叫左一杯Regular Hot Latte,不过我今次就无叫野饮,下次黎到就算唔坐低食野,都要叫杯咖啡takeaway,皆因净系行过间café就已经闻到一阵一阵咖啡豆传黎嘅香气,好香浓好吸引!
Carrot Cake $42
Carrot Cake