2013-08-24 655 浏览
是晚同客户以及巴西同事晚饭,客户是意大利人,亦是第一次嚟香港,同事又不是所有中国菜都啱吃,横竖佢地想到兰桂坊一游,所以就嚟到这家 il Posto 97吃意菜。因为大只佬巴西同事爱牛扒,所以我都问定呢度有冇扒锯,以备佢选择。订左晚上8:15,初时以为都多人,怕会好嘈难倾计,但去到时餐厅冇乜人,好多吉枱,可能 Happy Friday 啲人宁愿斋队唔食饭啦!同店员打个招呼后便马上入座,我地被安排到餐厅最埋边既大枱,(其实系由4张2人枱拼合而成),客户选了窗口位置,由于我老板未到,所以我都坐喺窗边招呼客人。先点 Sparkling Water及汽水俾巴西同事及客人饮,跟住店员就奉上面包篮,有香脆饼干条同薄片﹑香草面包同法包,正。冇耐老板同同事都嚟到,于是我地开埋红酒,并请风趣既Cold哥嚟帮我地定菜单了。头盘唔多,只点了4款共6碟,分别系 Caesar Salad, Green Salad, Pan Fried Scallops, Foie Gras.Caesar Salad:有别于一般既凯撒沙律,佢个 sauce有鱼既成份,所以对唔食鱼既我嚟讲有点腥。Green Salad:好清既杂菜沙
Green Salad:好清既杂菜沙律,只有橄榄油﹑盐同少少醋调味。
Pan Fried Scallops:大粒有如北海道带子,好厚肉,鲜甜,煎得刚好,偏食既巴西同事都话好味!
Foie Gras:同事见到时哗左一声,好好食咁,我自己则冇试!
前菜吃得八八九九,系时候上主菜,总共有6款,意粉﹑薄饼同肉类皆有,好丰富,一时唔记得叫餐厅慢慢上菜,结果食得有点赶,以及食物冻左影响口感,不过整体味道唔错,详细如下:
Wagyu Bolognese- 三位外籍朋友都选这个,个人认为其实系高级一点既肉酱意粉吧!牛味好浓,但食落去觉得意粉腍左啲。
Cavatelli- 这个是店既 Signature Dish,Pasta 系自家特制,幼小如手指尾大小,配料是野鸡肉,有肉臊味,所以厨师用芝士稍为盖其肉味,都几得意既,但唔系 Cold 哥讲到咁好味啰!(都可能系因为冻左啦!)
Lobster Spaghetti- 一般做法,先用龙虾壳熬汤,再加龙虾肉同蕃茄汁煮,味道唔错,不过我唔系试好多,食到茄汁味多过龙虾味呀!
Quattro Formaggi- 我至爱既四色芝士薄饼,芝士控嘛,唔驶讲咁多,总之好味啦!
Rib Eye- 有牛味﹑火候刚好,所以切开后肉芯系嫩红色,很美!(餐厅细心地事先帮忙把肉切开,以便我们容易分吃了。)
Pigeon- 炆乳鸽,跟肉眼扒一样,都有炒薯仔杂瓜作配菜,跟其酱汁同吃味道更佳。
虽然我地食得有点饱(其实好够饱),但冇理由唔试埋甜品架!有成6﹑7款,早知留肚试多两款甜品啦!好彩份量唔算大,我地一人都吃一客,不过大家点既款式唔多,有清新消腻既 Lemon Tart配雪芭,超 Heavy 及浓既Hot Chocolate Foam with Chocolate Brownie and Coconut/ Vanila Gelato,还有最后一款系Hazelnut Cake with Hazelnut Gelato,三款无论卖相同食味都好。
整体来讲,除左食物味道唔错,餐厅环境都好舒服,唔会好局促,店员好有礼貌亦乐意帮忙发办点菜,其中店经理梁小姐同Cold 哥最帮得手,无论自己人定客人都食得好开心呢!值得再嚟呀!
Caesar Salad($118)
Pan Fried Scallop($148)
Foie Gras($158)
Wagyu Bolognese($168)
Cavatelli($178)
Pigeon($248)
Rib Eye($328)
Quattro Formaggi($158)
Lobster Spaghetti($288)
Lemon Tart
Hot Chocolate Foam with Chocolate Brownie and Coconut Gelato

题外话/补充资料: 由8月开始逄星期二有芝士配酒既自助餐,$250加一,约六﹑七款芝士,好想试呀!
2013-08-23
Pan Fried Scallop($148)
Pigeon($248)
Rib Eye($328)
Quattro Formaggi($158)
Lemon Tart