2021-10-02 54 浏览
今日嚟到元朗,见到图书馆对面有一间可以饮酒有好好笑嘅泰国菜,所以入去试吓~我哋嗌左一个晚市套餐,套餐系课两个人嘅,我哋拣咗沙律,烧猪髀仔,同埋椒盐魔鬼鱼,菜方面就炒茄子。首先讲吓个烧猪髀仔,本身以为一大旧猪髀肉,原来佢就好似牛仔骨咁样一块块俾你,亦都好贴心咁喺旧骨𠮶度包住个锡纸,唔会整到只手一达达,肉质啱啱好,啖啖肉,酱汁方面就系泰式酸酱。呢个柚子沙律同出边嘅有啲唔同,佢食落去个味道比较丰富。通常出面嘅柚子沙律都唔会有特别嘅酱汁,但系佢呢一个就有一个酸酸地咸咸地嘅酱,沙律都十分之丰富,有唔同配料。椒盐魔鬼鱼真系第一次食,佢有两个酱汁俾你选择,两个都偏酸嘅,所以我来点炸魔鬼鱼,就可以中和返油腻感。可以做到外脆内软嘅效果,而且里面嘅肉都啱啱好。环境都唔错,不过怕热嘅朋友可以睇吓里便冷气有冇位,今日坐出面,都感受到有少少冷气,气氛都唔错建议夜晚过嚟食!