2023-06-04
今次同朋友嚟到呢一间酒吧形式🍺嘅泰国餐厅,室内幽暗嘅灯光加上泰式风情嘅装潢🪷,令人有一种好chill好舒服嘅感觉,同三五知己嚟食嘢饮酒🍻倾偈绝对系唔错嘅环境。讲返食物先,除咗有传统嘅泰国菜🌶️,仲有啲新派嘅fusion泰菜同特调饮品🍹,选择多到令人眼花撩乱。招牌火焰烧鸡 $168 + 10%呢只烧鸡🐔上枱够晒架势,店员会用烧酒再烧一烧🔥,非常适合打卡。店员提醒等佢降温之后就可以用手套撕嚟食,鸡皮烧到非常香脆,香料味由鸡皮到鸡肉都非常入味😋,好似食紧手撕版炸子鸡一样。而我最欣赏嘅系佢鸡下面垫咗好多沙律菜🥗,忍唔住口食咗咁多鸡皮嘅我可以中和一下,无咁罪恶。炸虾球 $88 + 10%大家通常见虾饼🦐就多,哩间餐厅除咗传统虾饼,仲提供左虾球嘅选择,我同朋友贪新鲜就梗系睇吓虾球有咩特别啦。虾球圆辘辘一粒波,两啖可以食晒🥢,非常适合女士享用。外皮炸得金黄香脆,虾肉弹牙,配埋泰式辣酱🌶️,非常惹味。猪颈肉沙律 $108 + 10%一上枱嘅时候,真系俾佢吓亲,平时嘅沙律都系得少少肉放喺面,但佢嘅猪颈肉🐷仲多过菜,布满晒成个沙律🥗,非常抵食。不过值得一提唔钟意食芫荽嘅朋友,记得要预先讲低,因为沙律有唔少嘅芫
招牌火焰烧鸡 $168 + 10%
炸虾球 $88 + 10%
猪颈肉沙律 $108 + 10%
一上枱嘅时候,真系俾佢吓亲,平时嘅沙律都系得少少肉放喺面,但佢嘅猪颈肉🐷仲多过菜,布满晒成个沙律🥗,非常抵食。不过值得一提唔钟意食芫荽嘅朋友,记得要预先讲低,因为沙律有唔少嘅芫荽,但完全啱晒我口味💕。沙律已经用香料同埋少量酱汁拌好,味道酸酸辣辣好清新🥬,亦额外附上一个酱汁,啱晒钟意重口味嘅朋友。
泰式炒饭 $118 + 10%
又系大堆头嘅一个炒饭,材料非常充足,平时啲炒饭既鸡蛋🍳都系碎湿湿,但佢嘅鸡蛋简直系炒蛋咁大块,另外仲有菜、蕃茄🍅、鸡肉、洋葱粒🧅,加埋泰式调味炒,简单得黎又好惹味。而份量多到最后两个人都食唔晒。
士多啤梨特饮 $35 + 10% 菠萝特饮 $35 + 10%
平时饮生果既特饮都好怕阵味好假😣,特别系士多啤梨最易中伏,但呢度嘅特饮🍹令我喜出望外。佢嘅士多啤梨味🍓酸酸甜甜,一啲都唔系药水味,比较似系士多啤梨果酱嘅味道,入口几舒服。另外佢嘅菠萝味🍍都好唔错,仲见到有啲果蓉碎喺饮品入面,唔会死甜,配上有气梳打十分解暑🥵。