2018-12-08 972 浏览
2018年12月6日。晴。西环。西环又多咗间靓靓食店啦~~地点超级就脚,一出香港大学站就见到门面系简约设计,餐厅喺个小斜路上面menu设计精美,成本硬成书咁,净系睇本menu都知道呢间系文青店!餐厅内有大大幅壁画,颜色鲜艳缤纷~先嗌咗个牛油果蟹饼一碟有4件,除咗牛油果酱之外,仲有意大利醋,配合垫底嘅沙律火箭菜,可以解咗蟹饼嘅少少油腻感蟹饼香口有嚼劲,同牛油果酱都好夹~~主食嗌咗野菌意大利饭份量都几多,饭入面有好多杂菌,面仲有只大啡菇~~忌廉汁煮意大利饭系最佳配搭,香浓滑溜!食完已经半饱,但甜品是必须的!友人嘅饮品系牛油果奶昔味道好奇妙!听店员介绍,挑选牛油果嘅过程非常严谨,要用啱啱好嘅,太生或者太熟都唔好味材料仲有牛奶同白朱古力!所以味道好特别,推荐大家一试!我就嗌咗杂莓奶昔,一边饮一边会咬到杂莓嘅籽,口感非常丰富!甜度适中,咕下咕下好快就饮晒噜~~重点系呢个cake set!可以任选4件蛋糕同2杯嘢饮,饮品就系前面两杯奶昔~蛋糕就拣咗士多啤梨西瓜蛋糕、荔枝玫瑰蛋糕、香蕉朱古力蛋糕同芒果斑兰蛋糕蛋糕食第一啖就觉得同平时食开嘅唔一样,蛋糕质感好有咬口,食到入面用咗好多果仁同店员倾开先知原
2018年12月6日。晴。西环。
西环又多咗间靓靓食店啦~~
地点超级就脚,一出香港大学站就见到
门面系简约设计,餐厅喺个小斜路上面
餐厅内有大大幅壁画,颜色鲜艳缤纷~
先嗌咗个牛油果蟹饼
蟹饼香口有嚼劲,同牛油果酱都好夹~~
主食嗌咗野菌意大利饭
份量都几多,饭入面有好多杂菌,面仲有只大啡菇~~
牛油果奶昔
友人嘅饮品系牛油果奶昔
材料仲有牛奶同白朱古力!所以味道好特别,推荐大家一试!
杂莓奶昔
我就嗌咗杂莓奶昔,一边饮一边会咬到杂莓嘅籽,口感非常丰富!
甜度适中,咕下咕下好快就饮晒噜~~
Cake  set
重点系呢个cake set!
可以任选4件蛋糕同2杯嘢饮,饮品就系前面两杯奶昔~
同店员倾开先知原来所有蛋糕都系gluten-free嘅!
无麸质蛋糕材料会无咗面粉,而为咗做返蛋糕嘅软绵质感,通常都会用坚果类材料代替
餐厅嘅无麸质蛋糕完全无影响蛋糕嘅味道,反而仲丰富咗个质地,令蛋糕比平时更有嚼劲
唔同口味嘅蛋糕都各有千秋,全部都好好味!
士多啤梨西瓜蛋糕同荔枝玫瑰蛋糕都有淡淡嘅玫瑰花香~
士多啤梨西瓜蛋糕起源于澳洲,西瓜加入蛋糕系好创新嘅做法,因为西瓜含水量好高,好容易令蛋糕变腍变烂
但完全无发生呢件事,西瓜同士多啤梨两款生果令蛋糕好有层次~正!
另外香蕉朱古力蛋糕嘅朱古力味香浓,又渗有淡淡香蕉味,内层仲夹有香蕉肉,好味啊~
芒果斑兰蛋糕系是日精选,每日都会唔一样~最惊喜嘅系蛋糕夹层竟然有紫糯米,仲要同斑兰味好夹!
所有蛋糕嘅甜度都调校得好好,食完都唔觉有负担~建议必试士多啤梨西瓜蛋糕~~
2018-12-06
牛油果奶昔