2024-12-06 3721 浏览
最近入咗去愉景湾酒店食咗个Sunday Brunch. 呢次应该喺我第一次入去愉景湾, 一处非常优悠•宁静舒服嘅地方,有点置身外国环境一样。 至于呢个Brunch食物选择唔算特别多,但部份食物款色较特别,我每款试少少,都未完全试匀,都已经好饱。有几款食物想试都真系食唔落。 冻海鲜,西式食物等,味道上会较中式食物出色。 至于用餐体验,因为我安排的坐位是在室外,空气非常好,用餐时望住个海, 可以咁讲 这餐相信是我在香港食过嘅其中一个最chill 嘅自助餐。《冻海鲜》- 非常丰富,龙虾/琵琶虾/蛏子/蟹脚/带子/ 贵妃蚌/虾/鲍鱼, 除了冻虾外, 其他所有都好鲜好甜好食。 各款刺身 (吞拿鱼 / 牡丹虾/ 带子/ 三文鱼/ 油甘鱼/ 黑鲔拖罗/八爪鱼)一般正常水准。《鱼子酱杯》《沙律 + Para Ham 》- 正常发挥熔岩芝士配生果《热𪨶》- 炸蟹钳/ 炸鲮鱼球/ 咕噜肉/ X0 炒班球/ 蚝皇鲍鱼/ 叉烧/ 烧肉/ 乳猪 等 。中式食物水准一般 Encore 多round 海鲜 / 西瓜汁《佛跳墙 》 《即烧龙虾》- 烧得好香《烧羊架》- 我最喜欢羊架烧到呢个状态, 烧到刚mediu

《鱼子酱杯》

《沙律 + Para Ham 》- 正常发挥

熔岩芝士配生果

Encore 多round 海鲜 / 西瓜汁

《佛跳墙 》

《即烧龙虾》- 烧得好香

《烧羊架》- 我最喜欢羊架烧到呢个状态, 烧到刚medium rare 最好味。 另外特别想俾个讃D生果

甜品》- 水准唔算特别高, 但有几种款式确是 几特别, 几值得试。

《松露蛋糕》- 呢款蛋糕真不是我杯茶。 未入口时我还以为是黑芝麻蛋糕, 但食到入口, 非常强烈松露味,而且蛋糕带些咸味, 感觉是有点怪
。 跟我食过嘅松露蛋糕有点分别。