2022-11-29 4038 浏览
对上一次book信记已经系一月嘅事,之后就因为疫情禁堂食所以搁置,差唔多成年之后终于成事💃🏻晚市分6-8pm / 8-10pm 两个时段,我地放咗工去所以拣后者。套餐唔包饮品,可以自携饮品唔收开瓶费,我地一行四人预早少少约左去买嘢饮之后就去到铜锣湾避风塘码头等接驳艇家载我地去信记~短短几分钟嘅船程我哋已经雀跃万分,好似去旅行咁,海风吹埋好chill好舒服,相都未影完就已经到左信记。我地一早已经预订咗四人餐$1680,首先登场嘅就系白灼基围虾同白灼东风螺,正常发挥,冇乜大惊喜。跟住就系蒜蓉蒸蛏子王,另外加蒜蓉粉丝蒸大扇贝。蛏子王同大扇贝个size其实唔系好大,蛏子王有少少沙,扇贝未完全离壳,不过蒜蓉豉油熟油同粉丝够晒香,都OK。跟住灼油菜一碟,清清味蕾再食浓味嘢唔错。压轴嘅系避风塘炒肉蟹、避风塘豉椒炒蚬、招牌蟹油炒面,系成餐饭嘅highlight。避风塘炒肉蟹有水准,叫咗小辣唔系好辣,蟹肉滑嫩又多,重点系佢d炸蒜好正,真系可以空口食佢d邪恶脆脆,攞嚟捞蟹油炒面简直一流!避风塘豉椒炒蚬比炒肉蟹辣,豉椒汁比较浓味,系重口味之选,不过嚟到船上食就系食呢种风味!食物一般,炒肉蟹比较出色,但系有几

跟住灼油菜一碟,清清味蕾再食浓味嘢唔错。

避风塘炒肉蟹
避风塘豉椒炒蚬
招牌蟹油炒面

食物一般,炒肉蟹比较出色,但系有几可会去船上边食晚饭,适逢就嚟圣诞节沿岸有好多圣诞灯饰,望住个海同好朋友吹吓水叙旧系好chill好过瘾嘅体验,值得一试!姐姐喺船头逐只逐只船跨过将d𩠌送到去唔同船都几特别,每经过一次船身都会摇晃,有时都几晕😂不过都系一个有趣嘅体验~夏天应该会几热,开始入秋呢段时间嚟系一个唔错嘅选择!

同行有朋友生日,喺船上食蛋糕庆祝生日真系一个特别而难忘嘅经历💃🏻💃🏻

2022-11-28
避风塘炒肉蟹