2022-11-12
🔅Studio Caffeine 🔅北角🔅Cafe🔅「6 course coffee pairing menu!」系咪一听已经觉得好吸引呢!我同男友系呢间Caffeine Studio刚开张果阵,见到个menu咁吸引,就即刻去左食!前菜、汤、特调、主菜、甜品、咖啡~所以为之6个course! 💓前菜:系蕃茄多士、白椰菜花汤配咖啡特调!打头阵系一杯咖啡特调,好开胃~佢系由expresso,加上西柚汁、西柚皮等等做调制而成,好好饮~个汤好浓好绵密好有口感,个多士都有惊喜!佢系由新鲜整嘅蕃茄salsa,配多士而成,好好食!💓主菜:Carbonara!其实我本身留意呢个系列嘅cafe,系因为佢间second sip cafe 嘅Carbonara 系我食过全港最好食、最啱key嘅卡邦尼意粉!我同店员讲完呢个小心事之后,竟然引黎老细黎同我介绍佢地今次嘅卡邦尼,老细话原来佢地都会好执著去试匀晒唔同卡邦尼嘅味道,先拍板整今次版本,好有信心!讲番呢个!佢系偏浓味,蛋香、芝士香同咸肉香系扑鼻而黎,每一只味都好触动味觉~芝士方面佢拣左用Parmesan,加上蓝芝士吊味,好特别!上面放上嘅系猪面颊肉,建议一
💓前菜:系蕃茄多士、白椰菜花汤配咖啡特调!
讲番呢个!佢系偏浓味,蛋香、芝士香同咸肉香系扑鼻而黎,每一只味都好触动味觉~芝士方面佢拣左用Parmesan,加上蓝芝士吊味,好特别!上面放上嘅系猪面颊肉,建议一齐食,好好口感
佢同样做到好creamy面条挂汁,但同second sip唔同,就唔系以creamy同流心蛋果只,所以其实比较贴近意大利原型!超好食,我地滴酱不漏😂
💓主菜:Beef Ragu!你以为系牛肉肉酱意粉就好平凡,就真系大错特错~我超中意面上嘅脆芝士~个手工阔面亦好好正,蛋香同弹性都好符合手工意粉先做到嘅口感~
甜品先系精粹~因为系coffee pairing嘛!
💓甜品:tiramisu,配上印尼日晒豆
第一啖饮到有果香重;啖啖都有层次,
第二个层次系同酒香
💓甜品:水蜜桃忌廉蛋糕,配上Ethiopian 豆
第一啖同样嘅果香,今次都系甜味重啲,仲有少少柠檬香~食完蛋糕之后,个甜味盖过左,反而饮到另一个咖啡层次,茶味出,饮完有似柠檬茶~好特别!
店员讲解完再一步步试到唔好味真系好有成功感~
之前一直未食食评因为真系好想 do it justice,真系非常推介呢个诚意设计menu!每人$388但有fine dining质素,真系超抵!
我系7月28光顾~自此我就成日去呢间cafe食野饮野🫶🏻
@studiocaffeine
Studio Caffeine
网上订座即赚Rice Dollars
网址: https://s.openrice.com/QrbS0ePSB00~uZ5MGAA
地址: 北角和富道126号地下A2号舖
电话: 37092565
=====================
#studiocaffeine #cafehopping #hkcoffee #hkcafe #coffeepairingmenu #specialmenu #coffeetime #carbonara #beefragu #卡邦尼意粉 #肉酱意粉 #咖啡 #咖啡配对 #特别餐厅 #北角黄店 #北角美食 #必食推介 #黄店 #黄店蛋糕 #黄店推介 #黄色经济圈 #finedining