2018-01-09
因为番part time 公司系北角,所以呢几年不定期都会黎北角一转. 呢头餐厅turn over rate 无tw cwb 等地区咁快,所以不知不觉呢条so call 北角美食后街所有餐厅都食过哂咁济(除左有间新开茶餐厅无咩兴趣),今次就试埋last 一间一入黎已经被佢装潢impressed,系我喜欢styles以蓝色做主调,墙身挂住一幅幅旅行黑白照以及一点简单装饰物,感觉好cozy 煎北美银花炉鱼,烤杂菜,忌廉薯蓉Sea bass served with creamy mashed potatoes and vegetables原本menu 应该系grilled 烤杂菜,但唔知点解变左salad 😂 好在salad 几fresh,而且salad dressing 有加上我喜欢黑醋酸酸甜甜都唔错主角炉鱼皮煎得香脆,而肉质仍保持嫩滑. 不过调味方面略嫌黑椒味有点过重,盖过鱼味. 几欣赏一边薯蓉, texture 好幼滑creamy,单食味道已经好rich 几好食. mix 埋上面洒上一点black truffle 味道香味就更丰富白松露海胆新鲜鲍鱼白酒忌廉意大利饭 $158呢个意大利
一入黎已经被佢装潢impressed,系我喜欢styles
煎北美银花炉鱼,烤杂菜,忌廉薯蓉
白松露海胆新鲜鲍鱼白酒忌廉意大利饭 $158
呢个意大利饭好豪华,又海胆又松露又鲍鱼咁,但个价钱又唔系好贵,本来都惊惊地会将货就价,啲材料会唔新鲜唔靓. 但出乎意料之外的高质素,海胆好鲜甜,鲍鱼腌得入味又弹牙,意大利饭的sauce煮得creamy带有淡淡的酒味,加上黑白松露的香,令到个饭好有层次. 另外几欣赏的系啲材料同意大利饭系分开的,可以任由客人自由将材料配搭黎食,另一个饭可以配搭出不同的味道. 不过份量有点少,男士黎既话应该要order 多个side dishes 先够
dinner menu 选择唔算好多,原本想order 多个香草芝士条或者啤酒浆洋葱圈,点知2款都out of stock😢😢
唔太想食鸡翼,最后order 多个炸脆条配自家配制蜜糖芥末酱 $48
薯条份量好多,满满一碟. 而且即脆起热到辣手 煎炸野永远都系新鲜即整最好食,呢点已经加加分.
fries好香脆,honey custard 酱既甜度同芥末味无我想像中咁强. 只系带淡淡honey custard 香,都唔错. 不过我喜欢更重口味sauce
overall 价钱略有点贵,不过食物环境都唔错,可以一试