已经好耐无食泰国菜,今日咁啱经过大埔超级城,见到难得见到佢地系Fusion餐厅,仲要有「少盐少糖」就打算入去试下。入座既时候,见到个环境好舒服,都几chill下。咁我就叫左个少盐版既烧脆皮猪手伴香叶辣椒炒饭再加一杯冻Latte少糖。烧脆皮猪手伴香叶辣椒炒饭既炒饭辣辣地又唔会好咸,唔会好似出面其他泰式餐厅咁重口味,个人觉得岩岩好又惹味,令人会不自觉系咁食。而佢既猪手首先份量唔少,都有5到6块,而且猪皮脆卜卜。其次就系厚度岩岩好,唔会太薄、无口感,又唔会太厚咬唔到。再者,猪手既脂肪唔会好多,猪肉肉质亦唔会觉得柴或者干。饮品方面,佢既卖相几好睇、Igable,而且糖浆系另上,所以我就可以因应自己口味落。就Latte而言都唔错!

烧脆皮猪手伴香叶辣椒炒饭
Latte