2022-10-11
早前朋友生日去左食西班牙菜🇪🇸觉得整体野食水准同服务都唔错,一于同大家介绍下😆😆💙西班牙海鲜锅饭 $208 呢度既paella价钱唔算贵,份量都好足,两个人share完全无问题🤤海鲜铺满晒个碟,鱿鱼同蚬食得出有用咖哩轻轻煮过,食起上黎更加惹味😋😋虾足足有三只,而且肉质鲜嫩,唔会话腌到好爽或者雪到无晒味,唯一不足系无挑虾肠😵💫至于饭方面就有少少意想不到😂😂因为一般paella都比较干身,个底有少少类似饭焦咁既物体,呢度既paella偏湿,完全系好似risotto咁既质感🧐🧐至于调味方面就比起一般既paella多左d咖哩味,感觉几新奇有趣😗😗但味道系好味既,再加埋柠檬汁食落就更加有层次👍🏻🤩💙西班牙薯仔蛋饼 $78呢个真系必食🙌🏻🙌🏻🙌🏻🫡蛋饼煎起即刻上碟,个面有啱啱煎好既焦香,火候控制的非常好👍🏻金黄色卖相一流🥰切开即刻见到蛋汁开始流出黎,入面既薯仔粒粒份量都好多,每一啖都食到薯仔,蛋汁同蛋饼外层😋口感丰富,值得一试😋💙肉桂多士配新鲜杂莓 $58肉桂多士新鲜炸起,上到台仍然温度十足👍🏻外脆内软,外层有肉桂同糖,咬落松脆😍咬开之后就会见到好似幸福pancake咁既内层,非常creamy,
觉得整体野食水准同服务都唔错,一于同大家介绍下😆😆
💙西班牙海鲜锅饭 $208
至于饭方面就有少少意想不到😂😂
但味道系好味既,再加埋柠檬汁食落就更加有层次👍🏻🤩
💙西班牙薯仔蛋饼 $78
呢个真系必食🙌🏻🙌🏻🙌🏻🫡
口感丰富,值得一试😋
💙肉桂多士配新鲜杂莓 $58
肉桂多士新鲜炸起,上到台仍然温度十足👍🏻
外脆内软,外层有肉桂同糖,咬落松脆😍
咬开之后就会见到好似幸福pancake咁既内层,非常creamy,但又唔会过甜😝
唯一系新鲜杂莓就得两粒切开左既士多啤梨,得一种生果感觉唔系太杂莓🥹🥹
多d水果既话食落应该会更加light同易入口🫠🫠
Overall黎讲食物味道唔错,职员非常友善细心,餐厅仲有唔同既霓虹灯,环境都几适合打卡📸
仲有happy hour优惠,几适合朋友倾计聚会chill下🍻🥂😆
味道:8.5/10
性价比:8/10
📍Tapa Room (尖沙咀店)
尖沙咀弥敦道176号The Nate 2楼B号舖
📌人均消费: $101-200
#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #pasta #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去处 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic#hkfoodblog #打卡餐厅 #cafe #LF尖沙咀 #pizza #seafoodpaella #paella #薄饼 #美食推介 #香港美食推介 #香港美食推荐 #西班牙菜 #薯仔蛋饼