2022-08-21 113 浏览
慢煮呢个煮食方法如果喺屋企试,但系又冇专用既器具,就唯有自己用温度计量住几时要开火熄火,而且都唔系咁准同埋好难长时间咁慢煮。所以要食慢煮既野食,有时都系出街食又方便又好。今晚就去左食喺太子既慢煮工业,试下佢地既慢煮菜式。餐厅走工业风几有情调👍🏻主菜我地叫左一个Fillet Mignon同Baby back ribs,另外再叫左个Caesar Salad平衡下。Caesar Salad好快就上菜。经典款沙律,但细节位都可以唔同。佢地既沙律菜新鲜,酱汁够多,配料都丰富😋😋😋呢度既细节位唔同既地方系佢地既面包粒同烟肉碎🥰🥰佢地既面包粒唔系用平时d现成行野,系真系油炸出黎。虽然食落比起平时既系油d,但个厚实得黎又特别酥脆口感同埋果阵油香,系特别好食。烟肉碎都唔系一块块脆哂果d,而系深色一粒粒既烟肉除左有一般烟肉碎冇既口感,亦都特别咸香。只系两个细节唔同,其实都够加分😆😆😆主菜就等左一阵先上。菲力牛排因为系慢煮,唔洗拣几成熟sear过既牛排,加上面头有蒜头、牛油同埋唔同香料,望落相当吸引用刀切开,牛排入面系粉嫩既颜色,而且颜色均匀,应该系慢煮既效果。经过慢煮既牛排,保留到肉既原汁原味而且熟度控制

呢度既细节位唔同既地方系佢地既面包粒同烟肉碎🥰🥰

烟肉碎都唔系一块块脆哂果d,而系深色一粒粒既烟肉
除左有一般烟肉碎冇既口感,亦都特别咸香。
只系两个细节唔同,其实都够加分😆😆😆

主菜就等左一阵先上。菲力牛排因为系慢煮,唔洗拣几成熟

用刀切开,牛排入面系粉嫩既颜色,而且颜色均匀,应该系慢煮既效果。经过慢煮既牛排,保留到肉既原汁原味而且熟度控制得好🤤🤤🤤
肉质够林,牛味都香浓,肉汁都一路切一唔流哂落喺底果块Hallomi芝士上面

除左蒜头牛油黑椒,Thyme既香味都令牛排既味道更上一层楼。牛排配搭Hallomi芝士,我都系第一次咁食,但呢个配搭又几得意。牛排既肉汁同芝士都几夹,而且芝士烟韧得黎带咸香,令到成个菜式更加丰富👍🏻👍🏻

至于个ribs,我就更加期待🥰
因为猪肉唔同牛肉,牛排平时都会食五成三成熟,但猪就一定要全熟😌
所以慢煮至全熟既ribs,食之前就不停谂,究竟肉质会有几嫩滑。切开一咬,果然冇失望😍
成旧ribs既肉,冇一个位系会觉得啖肉有d韧或者有d柴
肉质咁细嫩既ribs,印象中真系好似冇咩点食过。调味就系经典bbq sauce,酸甜咸得黎又有烟熏味。保持到细嫩肉质既慢煮rib,冇得输😋😋😋
除左主菜既rib自己,配菜都有惊喜
除左有一截烧粟米,我地仲帮个ribs加左Oscar topping,即系蟹肉芦笋配奶油酱
🦀蟹肉鲜甜,芦笋系好幼身果种,烧完之后个甜味都几突出🤩🤩🤩
本身呢几样配菜都已经唔错,但系再加埋个奶油酱就更加丰富
奶油酱又浓又滑,而且个奶油味重,无论配蟹肉加芦笋定配粟米食都非常夹👍🏻👍🏻👍🏻

我地仲叫左枝Toffee Apple Cider
第一次见几特别,入口有淡淡焦糖香,偏甜,冲淡左啤酒既苦,岩女仔饮😆😆😆
整体黎讲,成餐都做得唔错。下次再黎应该会试埋个甜品,因为个红酒煮梨配茶味雪糕好似几吸引。