2023-06-29
之前同👦🏻食过佢嘅姐妹餐厅Base 3,今次约咗朋友试下喺尖沙咀嘅Base 2!Base 2就系食泰国Fusion菜,食物一如预期发挥不俗,岩晒钟意浓味食物嘅大家!而Base 2嘅装修同样吸引,挂满萤幕🖥展示迷幻太空、蓝天白云等主题,打卡一流!🌟软壳蟹柚子沙律柚子沙律🥗系比预期中大份,软壳蟹大大只,沾上薄薄嘅面粉后炸,外层够干身,内裹就有唔少蟹羔同蟹肉!而柚子沙律就除咗有大量柚子,仲混入椰子片🥥、椰菜、红萝卜丝🥕、紫洋葱🧅同炸蒜,材料味道相当有层次。而酱汁就系传统酸辣汁,对👧🏻嚟讲就辣咗少少!🌟冬荫功卡邦尼意粉韩式有玫瑰卡邦尼年糕,原来泰式都可以做冬荫功卡邦尼意粉!酱汁上非常和谐,冬荫功嘅酸味会比较突出,辣度相对隐约嘅点缀,系容易入口合家欢版本!意粉属于Al Dente质感,亦好挂汁👍🏻。意粉入仲有一只煎大虾🦐,虾肉够实净同鲜甜!🌟香蕉煎饼甜品就叫咗份香蕉煎饼🥞, 完全超有喺泰国街头扫街嘅感觉!用上香酥饼包裹著香蕉🍌,外脆内软!再吱上练奶、朱古力酱同糖霜,绝对唔会Dry!不过食下食下真系好饱,记住要Share食 🌟黑松露薯条嚟到餐厅听系要食下小食,呢个黑松露薯条🍟绝对有惊艳到👧🏻!薯饼
🌟软壳蟹柚子沙律
🌟冬荫功卡邦尼意粉
🌟香蕉煎饼
🌟黑松露薯条
嚟到餐厅听系要食下小食,呢个黑松露薯条🍟绝对有惊艳到👧🏻!薯饼炸成金黄色,外脆内里有绵绵嘅薯蓉。薯条上放满黑松露酱,如果想食淡口啲就唔洗再点黑松露蛋黄酱,不过佢地嘅黑松露蛋黄酱绝对系精华,质感Creamy软滑,味道浓郁!
🌟Sweet Baby
👧🏻叫嘅Sweet Baby绝对岩晒喜欢果味嘅朋友,材料除咗有Peach & Rose Infused Gin,仲有柠檬汁🍋同苹果汁🧃,绝对系稳阵易入口嘅选择!桃🍑味比较重,可能因为冇加冰,会甜少少,酒感亦唔重!
🌟Base Brother
朋友就叫咗Base Brother,材料有Brandy, Ginger, Lime, Ginger Beer,姜啤味道明显,酸甜平衡得唔错!