2022-12-09
鮨心•荀節 6週年 超值23品omakase 2人同行1人半價!除開即係人均五百有找就食到23品!咁抵食邊度搵??!$980/pax📍燒鱈魚乾作為前菜小食啱啱好,脆卜卜蘸埋佢哋嘅秘製醬就更滋味。📍前菜:磯煮八爪魚:八爪魚口感煙韌,煮得好入味鮟康魚乾:鮟康魚肝肥美,口感綿滑海月(即係水母):第一次食水母,口感爽脆,加埋酸汁一齊食夠哂開胃。📍刺身白子:白子好新鮮,口感夠Creamy,鮮味十足,同埋用嘅碟好靚好精美。📍石垣鯛:呢款魚喺白身魚嘅一款,亦都較其他白身魚肥美,魚味同油香兩者之間取得平衡。📍鮫鰈魚:係用北海道嘅鮫鰈魚,我哋呢個係用魚嘅魚邊,再配埋魚味濃香嘅鮫鰈魚魚肝,魚味更加香濃。📍令和怪物 大船渡灣呢款蠔size巨型,所以有怪物嘅稱號,海水味較濃,所以師傅加埋自家製吓青檸啫喱突出蠔肉嘅鮮甜味,食嘅時候更加清爽。📍煙燻鰆魚櫻花木用禾稈草所燒嘅鰆魚,仲配埋櫻花木嚟煙燻,再配埋特製嘅洋蔥汁,師傅喺打開蓋嘅瞬間就經已有多重嘅香氣撲鼻,有禾稈草嘅香味、煙燻櫻花木獨特嘅香甜味,呢幾種味道好夾,令呢件嚟自三重縣嘅鰆魚喺香味上層次豐富不少。📍料理紙包金鯛呢款喺以紙包所烹製嘅料理,入面包住嘅有鮮甜嘅
除開即係人均五百有找就食到23品!咁抵食邊度搵??!
$980/pax
📍燒鱈魚乾
作為前菜小食啱啱好,脆卜卜蘸埋佢哋嘅秘製醬就更滋味。
📍前菜:
磯煮八爪魚:八爪魚口感煙韌,煮得好入味
鮟康魚乾:鮟康魚肝肥美,口感綿滑
📍刺身
📍令和怪物 大船渡灣
📍煙燻鰆魚櫻花木
📍料理
紙包金鯛
呢款喺以紙包所烹製嘅料理,入面包住嘅有鮮甜嘅金鯛同埋香味十足嘅百里香,百里開可以辟除魚肉所帶嘅腥味之外,仲可以令魚嘅鮮味得以提升,而用紙包處理嘅關係,魚嘅肉汁仍然保留喺魚肉入面,所以口感滑嫩多汁。
📍壽司
石垣貝:師傅會拍一拍,令細胞得以激活,食嘅時候會更爽口
鹿兒島梭子魚:經過火炙可以逼出油份,食嘅時候油香更重
富山灣白蝦:白蝦落足功夫,用咗昆布漬嘅木紋昆布再加埋自家製嘅蝦油醬油,令白蝦嘅蝦味得以昇華。
青森縣深海池魚:嚟自青森縣嘅深海池魚,魚味較濃,口感較結實。
秋刀魚:依家當造嘅魚,所以更加肥美,魚油風味更濃。
中拖羅:魚味同油香味較均勻,口感軟嫩,蘸醬油就好好味。
大拖羅:師傅堅持要放喺手上,油脂豐富,所以有入口即化嘅口感,令人食完有勁幸福嘅感覺。
東京灣鯖魚:鯖魚比師傳用燒紅嘅備長炭輕灼其表面,令鯖魚多添一份備長炭獨有嘅香味。
北海道赤海膽:呢個季節當造嘅海膽,鮮甜無比,而師傅好好咁比勁多海膽我哋,係滿滿堆到成座小山丘,極邪惡。
📍卷物
喺以吞拿魚赤身、吞拿魚腩蓉、天婦羅嘅碎碎,用紫菜包住嘅手卷,而手卷嘅頂端仲有滿滿嘅三文魚籽。味道因為有三文魚籽所以較咸鮮,而口感係極為豐富,係令人驚艷嘅卷物。
📍蒸蛋
呢款蒸蛋夠哂滑溜,而入面仲有肉同埋年糕,年糕因為一齊蒸而變得更軟糯。
📍魚湯:熱辣辣夠哂鮮甜。
📍甜品
赤肉蜜瓜:香甜多汁,夠哂清新清甜。
黑糖蕨餅:煙煙韌韌,有淡淡嘅黑糖味。
最中餅配有朱古力雪糕:香脆嘅最中餅夾住清涼嘅朱古力雪糕,有透心涼嘅感覺。
#大口在旺角#旺角美食#旺角餐廳#打卡餐廳#打卡美食#旺角日本餐廳#旺角廚師發辦 #omakase #旺角omakase #白子#秋刀魚
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto