2020-01-05 661 浏览
今日去开铜锣湾喺希慎广场诚品行咗一阵,跟住就同个几个朋友试吓呢间中菜馆。一入到去系集合传统和现代化嘅中式菜馆,装潢设计别致,菜单封面设计也很精美。环境非常舒适,高层远景,宁静优美。食物方面我哋首先叫咗陈醋珊瑚红海蜇头,喱个头盘好味到不得了~醋嘅鲜味加上新鲜嘅青瓜,非常醒胃😋海蜇头好爽滑,好吸醋味添😚和麻酱鸡丝粉皮,浓度刚好配合新鲜鸡丝,粉皮滑嘟嘟,赞👍🏻宫庭点心盘呢个真心推介好似去咗酒店食high tea咁,display 好精致。当中有流沙奶皇包、鲜虾饺、草莓及抹茶布丁、红豆沙脆脆稣等,每个点心充满少女心,难以抗拒😚日式鳗鱼炒饭,粒粒炒得好干身配合鳗鱼酱汁,味道刚好❤大良奶脆网卷,鲜奶味道不是太甜,奶香又滑配合脆炸外皮,咬落去卜卜脆😎今晚蒜银鱼蒸娃娃菜,喱个蒜银鱼泥,味道浓厚,配上娃娃菜,带出菜嘅鲜味又不会被遮盖。百里香雪花牛肋排,绝对系诚意之作肉质软身得尼有𡁻囗,味道好似牛展,但佢肥瘦均匀,拌上酱汁,一绝,我食左3件😎最后喱个蜂蜜柚子脆虾球又系非常深刻。青柠片放在炸🦐球上,伴着柚子汁一起吃,开胃非常。皮薄肉嫩,又够厚身😀正到痺💫杯热腾腾嘅荞麦茶好好饮,去油腻又暖肚呢⭐埋单每人都系

环境非常舒适,高层远景,宁静优美。

和麻酱鸡丝粉皮,浓度刚好配合新鲜鸡丝,粉皮滑嘟嘟,赞👍🏻

日式鳗鱼炒饭,粒粒炒得好干身配合鳗鱼酱汁,味道刚好❤

杯热腾腾嘅荞麦茶好好饮,去油腻又暖肚呢⭐

埋单每人都系$200多啲真系好抵食啊!大家离开希慎广场一定一定要嚟14楼嘅名馆!佢而家仲做紧下午茶放题,我下次都一定再食呢❤