2023-10-18 100 浏览
系社交媒体上面见到有人推荐尼间餐厅就即刻上open rice book位,发现系open rice订位会有优惠,最后两个人各叫左一份dinner set试一试。油甘鱼伴酸汁水晶海带沙律卖相唔错,油甘鱼入口即溶鱼上面有少少酸汁几开胃,个人认为同块鱼都几夹刺身(帆立贝,牡丹虾,三文鱼,油甘鱼)+海胆碎葱吞拿鱼腩寿司,火炙左口鱼边寿司,帆立贝黑鱼子寿司海胆同牡丹虾好鲜甜反而刺身嘅油甘鱼冇油甘鱼沙律咁好食,肉质较结实。茶碗蒸茶碗蒸上有柚子皮,一上菜就闻到好大阵柚子味,食嘅时候蛋味唔出比柚子味盖过,但食材系新鲜嘅,入面嘅虾肉口感弹牙,冬菇都有鲜味法式芥末籽牛柳+银鳕鱼西京烧主菜加钱升级牛柳、西京烧。牛柳方面叫左5成熟,但食落都有少少靭,冇乜惊喜。反而西京烧肉质嫩滑,甜甜地几好食日式叉烧拉面(猪骨浓汤/酱油鸡汤)不过不失嘅迷你拉面,纯粹系饱肚嘅主食,酱油鸡汤篇咸,只流心蛋有少少熟得滞,整体上都唔错。法式焦糖焗蛋有少少姜汁系入面,平时唔中意食姜味嘅我都食得到,口感方面焗蛋口感十分细滑,加上面头脆脆嘅焦糖配搭十分之完美。
油甘鱼伴酸汁水晶海带沙律
海胆同牡丹虾好鲜甜
反而刺身嘅油甘鱼冇油甘鱼沙律咁好食,肉质较结实。
茶碗蒸

法式芥末籽牛柳+银鳕鱼西京烧

日式叉烧拉面(猪骨浓汤/酱油鸡汤)
法式焦糖焗蛋

2023-10-16