2018-10-06 19 浏览
呢排想试下新口味,于是就两个人去左铜锣湾timesquare附近既一间泰国餐厅食晚餐。餐厅外面望落去几高级,色调有一种神秘既感觉,出面仲有啲霓红灯字样,好靓啊!入面座位阔落,装修带点泰国夏日风情的感觉。由于太肚饿,我们直接叫左一个两人set dinner,包4款菜色、饮品和餐厅特色甜品。1. 泰式小食拼盘(小)呢个拼盘既份量岩岩好,唔怕食得太饱,食唔到其他菜式。而且包左4款泰国小食,其中我地最钟意既就系鸡肉串烧同埋炸虾饼。鸡肉串烧本身有调味而且鸡肉嫩滑,配上沙嗲酱简直一流。另外虾饼外脆内软而且口感弹牙,值得一试。2. 椰汁鸡汤(细)呢个鸡汤一试就有「哗」既感觉,鸡肉份量颇多,味道浓郁带点酸溜溜,好开胃!3. 盐焗烧鱼主菜有三款鱼选择,包括鲈鱼,盲曹同乌头(为确保新鲜,每款鱼数量有限),仲可以选择香叶或者盐焗。当日,我地就拣左厨师推介既鲈鱼,鱼既份量多而且食落juicy,最紧要系唔多骨,可以啖啖肉。4. 马拉盏通菜,泰色椰汁糕同埋咖啡糕份量多,唔太辣,食落嫩口。左边既特制椰汁糕大为惊喜,食落好似食紧椰青肉咁,令人一试难忘。右边咖啡糕中间有层椰汁,所以食落一啲都唔苦涩。最后,服务员既态度友

入面座位阔落,装修带点泰国夏日风情的感觉。

1. 泰式小食拼盘(小)

2. 椰汁鸡汤(细)

3. 盐焗烧鱼

4. 马拉盏通菜,泰色椰汁糕同埋咖啡糕

份量多,唔太辣,食落嫩口。

右边咖啡糕中间有层椰汁,所以食落一啲都唔苦涩。

最后,服务员既态度友善、价钱合理、环境舒适,值得再试。