2023-11-11
红叶茶屋系黎自日本镰仓既人气和Café,环境舒服放松,食物都唔错,今次同朋友食左几款,都相当值得推介!✨豪华和牛肉寿喜烧定食呢个菜绝对系肉食爱好者嘅梦幻享受,以顶级和牛肉为主角嘅菜式。和牛肉肉质鲜嫩,每一片都带有浓郁嘅肉香,入口即化。加上用特制嘅酱汁烧煮,酱汁带有微甜嘅味道,同牛肉完美结合,增添左层次感,配合埋蔬菜同鸡蛋,令整个菜式更加丰富多样。✨海鲜刺身丼茶渍饭呢个丼饭有新鲜嘅生鱼片,例如吞拿鱼、带子、甜虾、三文鱼等。餐厅教我地先可以好似平时食刺身饭咁,加豉油同WASABI黎试下刺身既鲜味,之后再加入热汤。我地今次拣左鲣鱼昆布汤,开头都谂会唔会怪怪地,但茶汤香爽,加上海鲜既鲜甜同米饭既甘香,真系好唔错!✨汁煮法国黄金螺螺肉都几大粒,肉质鲜嫩弹牙,带有浓郁嘅螺肉香气。汁煮法国黄金螺以特制嘅酱汁煮制,酱汁浓稠而不腻,带有微辣嘅味道,螺肉的鲜甜与酱汁的香辣形成绝佳的对比,令人回味无穷。✨热忌廉抹茶拿铁抹茶够哂浓,所以入口有浓厚嘅茶香同微苦味道,加埋鲜奶泡同埋上面一层厚厚既忌廉,有浓郁嘅奶香味同柔滑嘅质地。两者结合之后,形成一杯绝佳嘅抹茶拿铁!而且仲送左啲而家已经好少见既石头朱古力,真系童年
✨豪华和牛肉寿喜烧定食
✨海鲜刺身丼茶渍饭
✨汁煮法国黄金螺
✨热忌廉抹茶拿铁
抹茶够哂浓,所以入口有浓厚嘅茶香同微苦味道,加埋鲜奶泡同埋上面一层厚厚既忌廉,有浓郁嘅奶香味同柔滑嘅质地。两者结合之后,形成一杯绝佳嘅抹茶拿铁!而且仲送左啲而家已经好少见既石头朱古力,真系童年回忆黎,超开心!
✨镰仓红叶茶屋特制软雪糕芭菲
而家系期间限定夕张蜜瓜雪糕!真系超级香甜既蜜瓜味,似食紧真既日本蜜瓜,而唔系香精味!而下面就铺满哂唔同既野食,好似有红豆、抹茶口味铜锣烧、抹茶忌廉、自家制白玉和抹茶冻等等。
镰仓红叶茶屋特制软雪糕芭菲
海鲜刺身丼茶渍饭