今日经朋友介绍之下,同一位友人嚟到黄大仙呢间嘅泰国菜,严格来讲,其实系位于黄大仙同钻石山之间嘅位置,近近地凤德邨,小编由钻石山地铁站行过去,大约要10分钟左右。不过为咗食好西,行几远又有咩所谓呢🤣🤣🤣去开呢边食嘢嘅朋友都知,呢条系一条暗斜路,都好多好食嘅餐厅,基本上行两行,就会见到呢间餐厅嘅存在,喺正759嘅旁边👍🏿👍🏿入到餐厅坐低,餐厅嘅环境,同头先系门面望入去感觉都系一样,有种舒服嘅感觉。餐厅嘅设计唔似原始泰国餐厅,感觉系有中西合璧嘅感觉👍🏿睇睇餐牌,呢间餐厅其中一个主打同推介就系佢哋嘅泰式火锅,其实泰式火锅都好少见,好少听到会话用冬阴功汤底嚟做打边炉😧虽然汤底同火锅配料都要分开叫,但系咁特别,冇理由唔试试佢啦!所以小编就叫咗冬阴公汤底,右边就叫左一个B套餐👍🏿(因为唔使谂🙈)其实佢本Menu都好大本,见到佢除咗有泰式火锅之外,当然仲有传统嘅泰式少菜啦!呢度做俾大家睇睇,餐厅都有提供一啲多人嘅套餐,价钱其实唔错,入边都有好多选择👍🏿👍🏿呢个就系餐厅提供嘅饮品,见到有除咗普通嘅汽水奶茶咖啡等等,当年唔少得嘅就系泰式饮品啦😀😀嘢食嚟啦,呢个就系套餐B !佢系供两人食用嘅,见到佢啲份量都

嘢食嚟啦,呢个就系套餐B !佢系供两人食用嘅,见到佢啲份量都唔少,样样齐咁,仲要入边好多配料嘅size都比较大,例如见到左上角嘅青口,中间一大执嘅粉丝,同埋图上方嘅菜等等

中间嘅位置甚至乎有一只生鸡蛋比客人,原来唔系比客人打开来食既,原来系原只生蛋咁样放落火锅度好似烚蛋咁食🙈👍🏿
饮品方面,小编同友人都叫咗一个椰青,呢个椰青不得了!呢一水货非常清甜!饮第一啖嘅时候,完全饮到椰青嘅鲜甜味,甜到不得了!入面嘅椰青肉都好嫩白!真系直头好饮过小编系泰国饮𠮶啲!

高度诚意推介呢个椰青👍🏿👍🏿(不过当然,都要睇咁啱𠮶一水货系咩唔靓嘅🙈)
呢个系套餐嘅鲜鸡,见到佢啲肉质都唔会话太肥,分量都几多,分分钟有半只鸡禁多!食落𠮶阵,肉质都几鲜嫩,唔会有阵冰鲜味道,值得一试👍🏿👍🏿
呢个就系冬阴公火锅啦!见到个锅嘅大细,其实好似一人火锅咁,如果两至三个人食其实冇乜问题,不过可能每次落嘅配料唔可以太多👍🏿👍🏿

呢个冬阴公汤底非常好食,唔会太酸亦都唔会太辣,客人亦都可以要求餐厅方面可以加啲辣落去👍🏿汤底入边已经有一d虾,芫茜等等。。色香味俱全!
大家可以近镜睇睇👍🏿👍🏿😋
配料之中,其中好有惊喜嘅就系呢个青口,呢个青口非常好食,亦都非常之大,大家可以睇睇呢只青口足足有半个锅咁大只。。

第一次配以冬阴公味咁样食青口,原来都真系唔错啵🙈👍🏿
由于个椰青真系太好味,所以之后都要再调多杯饮品,分别系小编叫嘅青柠梳打,仲有小编有人叫嘅咸柠七👍🏿👍🏿

两杯都好好味,先讲呢杯青柠梳打,饮得出系由泰国本地嘅梳打水调教👍🏿呢个就真系出咗名好饮啦😋而咸柠七方面,饮完亦都有种解喝嘅感觉👍🏿

总括而言,呢间泰菜系正嘅👍🏿如果10分满分嘅话都真系几9.5分嘅啦!当晚所食嘅所有嘢食都好好味,另外特别就系餐厅嘅服务态度非常好!呢个系真系值得一赞,真系用心服务同运作嘅👍🏿

希望大家都可以试试佢,一齐分享下呢啲好嘅嘢食😉👍🏿