2021-02-26
Bookmark 左深水埗既「茶屋町」一段时间,终于衬休息的日子来这边揾食。「茶屋町」主打是抹茶,所以我特别来潮圣一下。以日式小店装修,简洁不花巧。自助下单,自己食物自己点,又冇加一,我喜欢。玄米茶放喺度任饮,好贴心。炸南瓜饼$24 炸至香脆可口,甜甜香香,又唔会有油腻感。鳗鱼饭定食$68+ 温泉蛋$12定食有前菜「汁煮萝卜」、「白面豉汤」、「鳗鱼饭」「汁煮萝卜」超入味,萝卜入口即溶,完全冇渣,好清甜。「白面豉汤」并非开粉,有昆布嘅甜味,如果再热啲就冇得输了。「鳗鱼饭」但我喜欢这口饭,是用上日本珍珠半煮,味道特别香甜软糯;烧鳗鱼下面加上芝麻酱捞嘅沙律,芝麻酱的香味甚突出,令传统的鳗鱼饭变出更多滋味。终于等到今日最期待的甜品「茶屋宇治金时芭菲」$50先解构下杯芭菲米纸造蝴蝶抹茶雪糕蜜红豆脆米蜜柑粟米片丸子寒天Layers 够多,就连蝴蝶装饰都可以食落肚,真够试意。抹茶软雪糕超重份量,用上是日本抹茶粉制成,茶味非浓郁回甘类,而牛奶比例高,所以甜度略高少许;口感十分软滑。我最喜欢红豆和脆米这层,蜜红豆又大粒又软糯和脆卜卜的脆米口感十分match ,加上沾到抹茶雪糕的甜香,接著吃到蜜柑的甜甜酸
「茶屋町」主打是抹茶,所以我特别来潮圣一下。
自助下单,自己食物自己点,又冇加一,我喜欢。
玄米茶放喺度任饮,好贴心。
炸南瓜饼$24
炸至香脆可口,甜甜香香,又唔会有油腻感。
鳗鱼饭定食$68+ 温泉蛋$12
定食有前菜
「汁煮萝卜」、「白面豉汤」、
「鳗鱼饭」
「汁煮萝卜」超入味,萝卜入口即溶,完全冇渣,好清甜。
「白面豉汤」并非开粉,有昆布嘅甜味,如果再热啲就冇得输了。
终于等到今日最期待的甜品
蜜柑
粟米片
丸子
寒天
Layers 够多,就连蝴蝶装饰都可以食落肚,
我最喜欢红豆和脆米这层,蜜红豆又大粒又软糯和脆卜卜的脆米口感十分match ,加上沾到抹茶雪糕的甜香,接著吃到蜜柑的甜甜酸酸,令味道更多层次,大爱!
这杯芭菲肯定是我印象中性价比最高的,我一定会为它再来。
吃甜品令人太幸福了。