2021-01-24
咁啱朋友终于得闲,净系返半日学,可以约到佢啦~希云街有好多小店, 见呢间有lunch set, 价钱合理,所以我哋就拣咗Felice Cafe & Pasta💛。餐厅细细间,有一排高枱,另一面系四人枱,仲有唔少memo同连猪。我哋就拣咗2个lunch set(包沙律)加特饮🍹。冬阴功忌廉海鲜扁意粉 $76意粉好大碟,坦白讲一个女仔应该食唔晒,大家order时不妨可以叫少啲意粉,唔好浪费。意粉好creamy, 带有少少冬阴功嘅辣味😋,几开胃又特别,而且,每一条扁意粉都会挂上冬阴功忌廉👏🏻,会容易啲饱😂。另外,意粉加咗唔同嘅海鲜,例如青口、蚬仔、鱿鱼圈,都几丰富咖!烧汁豚肉意粉 $66呢款都系咁大份😆,烧汁都好足,够捞晒全部意粉。意粉另外配上三色椒炒,色彩缤纷。我觉得意粉除咗以烧汁炒,仲加入唔少黑椒,咁就令成个意粉惹味啲。豚肉份量都多又香口。Unicorn $48 (原价)叫unicorn真系够晒梦幻,而且佢个样都好吸引,啱晒影相打卡😘。原来佢系blend咗火龙果同蓝莓做沙冰🍧,又红又紫,再加上cream on top,饮落去好fresh。间中仲会咬到火龙果籽,真系新鲜又足料。牛油果乳酪沙
冬阴功忌廉海鲜扁意粉 $76
烧汁豚肉意粉 $66
Unicorn $48 (原价)
牛油果乳酪沙冰 $42 (原价)
自己好钟意牛油果🥑,见佢青BB咁靓,所以就叫咗佢。牛油果乳酪并无我想像中咁甜,几好,饮落去会有牛油果粒。
总括嚟讲,小店意粉份量真系好多同偏向会creamy啲,意粉亦有几多款式😜(见有蟹肉咸蛋黄、海胆等等)。另外,我觉得小店饮品几出色又清新,同意粉match 晒。💛
题外话/补充资料:
(建议餐厅用粗饮筒,应该会容易啲饮)