2013-05-24
之前都去过passion食佢地既甜品,真系好值得推介.见最近好兴cup cake,实行人试我又试. 我记得passion都有,既然本身其他甜品有信心保证,我就决定去passion试!!!(温馨提示:唔想等位等得太耐真系要拣平日去呀!!)一入门口, 影入眼帘就系林林总总既cup cake, 不过唔知系佢地本铺既师傅整定系由其他地方运过黎呢?我之后问左d staff,原来d cup cake系佢地自己本铺师傅整架~真系好利害. 因为cup cake 既topping应该系butter cream黎既,要做到咁精致真系好考功夫!要比个”like”师傅呀!我今日拣左两个cup cake, 分别系chocolate底加caffe topping ,另一个就系vanilla底加pistachio topping.Caffe butter cream质感比较实, 但真系好滑, 同埋好欣赏个cream清得黎带点caffe既味道,配上chocolate底, 两者真系天生一对.相比之下, pistachio topping 可能因为造型比较精细, cream同cream既空间感比较多,食落比Caffe b
见最近好兴cup cake,实行人试我又试. 我记得passion都有,既然本身其他甜品有信心保证,我就决定去passion试!!!(温馨提示:唔想等位等得太耐真系要拣平日去呀!!) 一入门口, 影入眼帘就系林林总总既cup cake, 不过唔知系佢地本铺既师傅整定系由其他地方运过黎呢?我之后问左d staff,原来d cup cake系佢地自己本铺师傅整架~真系好利害. 因为cup cake 既topping应该系butter cream黎既,要做到咁精致真系好考功夫!要比个”like”师傅呀!
我今日拣左两个cup cake, 分别系chocolate底加caffe topping ,另一个就系vanilla底加pistachio topping. Caffe butter cream质感比较实, 但真系好滑, 同埋好欣赏个cream清得黎带点caffe既味道,配上chocolate底, 两者真系天生一对.
相比之下, pistachio topping 可能因为造型比较精细, cream同cream既空间感比较多,食落比Caffe butter cream无咁实, 但滑溜度一致.至于个vanilla底,有好浓郁既云呢嗱味, 比chocolate底湿润d,配埋绿悠悠既pistachio做topping,真系感觉健康, 食落都健康呀!推介!!!!
顺带一提, 系咪觉得佢地既cup cake杯好有简约美呢?原来如果拣take away,可以带埋个cup cake 杯番屋企架!!!!