2017-10-01 3268 浏览
早几日闰蜜约食饭,佢拣咗清水湾道一间新餐厅St.Barts,我哋想早d食所以6点半左右去到,餐厅几干净企理,当然啦新开𡃓,客人好似得一枱,可能时间太早,入到去个女侍应安排门口两张枱俾我哋拣,好怪啫入面大把位,我话怕蚊就坐第二张枱。佢好亲切咁问我哋想唔想食牛,我问d牛边度嚟?然后佢又好专业咁话食牛唔系睇边度嚟,系睇每日边个部位最靓!大家知唔知佢讲紧乜?d牛系九龙定新界都唔敢讲俾人听。我哋㸃咗Quinoa Salad,个沙律好大份食完都饱九成,d quinoa系杂色果种,同d石榴开心果拼埋一齐好有咬口,加埋d新鲜杂菜,烧过嘅希腊芝士,味道口感十分配合,好正!然后个Penne Arrabiata,d pasta真系好al dente下,我就覚得太硬一路食一路顶住个胃,不过朋友就话咁先啱,咁各人口味唔同,唯一共识就系唔够酱干𠲜𠲜咁同埋唔够辣,我哋后尾食唔哂攞走返屋企再煑过。主菜系BBQ Wagyu Short Ribs,唔好问嚿牛边树㗎?因为冇人讲解过,间餐厅系澳洲老细,和牛都系澳洲货呱?件牛肋骨好大件下,底下煎嘅薯饼已经淋哂唔脆,当然啦整好咗等好耐先出餐当然淋哂,牛肉味道来自腌料酱汁,炆得够
主菜系BBQ Wagyu Short Ribs,唔好问嚿牛边树㗎?因为冇人讲解过,间餐厅系澳洲老细,和牛都系澳洲货呱?件牛肋骨好大件下,底下煎嘅薯饼已经淋哂唔脆,当然啦整好咗等好耐先出餐当然淋哂,牛肉味道来自腌料酱汁,炆得够淋,酱料味道唔错,后尾食净都拎走。
其实食物我无乜特别要补充,因为来去只系试咗三样嘢。睇价钱都唔算平喇每人三佰几,但收得咁嘅价钱服务就好有问题喇!全塲有三个服务员,一个系bar枱,一个企门口,另一个就系刚才落单果位好专业嘅女仕。我哋坐低无几耐第一枱客就走,得番我哋两个客人,开始食沙律,然后另外两个客人嚟度就坐门口即我哋隔离张枱,由我哋食紧到食完到饮到d水一滴都无,个女侍应一直企系我隔离面向另一枱客人一直吹水!鸡啄唔断企咗至少廿分钟!期间厨师走到厨房门口望咗第次,相信系睇下其余嘅嘢上得未,我哋等极个女侍都唔转身最后向bar枱位男侍招手,先极速上埋其他嘢同埋斟水。
我真系少见多怪,未见过咁嘅格局餐厅会系咁嘅服务,你话私房菜茶餐厅街坊小店同客人打成一片就话啫,虽然bar枱戴眼镜哥仔好亲切好有礼貌,但系我自己就无乜兴趣再嚟喇,乜都好。。。
2017-09-25