2012-10-23
嚟南丫岛点可以唔食金卷D蛋卷?!行紧见到金卷嘅时候即刻停落嚟,见到做蛋卷嘅机器同埋新做好嘅蛋卷,好大阵香味。问可不可以买一盒椰丝凤凰同埋肉松凤凰双拼嘅蛋卷,老板好爽快咁同意佐。后尾行山行到想have a break嘅时候念起仲未食蛋卷,就坐落嚟食。图片就唔记得影,因为实在太好味。D蛋卷真系好酥松好松化!肉松夹得实实嘅,而且分量一点都无偷工减料。真系唔话得!椰丝味嘅style就同肉松嘅咸香唔同,但椰丝亦都好香,又唔会太甜。真系后悔只买了一盒!因为之前没试过,所以今次净系想尝尝鲜咁,无想到咁好味。其实金卷系榕树湾同索罟湾都有一家分店,后来行到索罟湾又买佐两盒带返屋企。顺便试食佐佢同样好招牌嘅白饭鱼,就觉得唔系想象中咁好食,而且涨佐价,就无买。总之强烈推荐呢间嘅蛋卷!TIPS:如果整蛋卷嘅师傅系度嘅话,而你又唔系好想加料,或者钟意食斋蛋卷多D,可以麻烦佢现场帮你做一盒无馅嘅蛋卷。亦都系十分之好食ga!而且新鲜出炉滚热辣!