2019-09-14
中秋佳节除左食月饼,仲可以食下呢排既新发现呢间Lovever既法式甜点。之前系网上见过好多关于呢度既野,感觉吸引,所以就每样买左啲番屋企试真啲。店员吩咐要尽快将Dacquoise放入雪柜,仲特登比左冰袋我,超贴心!<Baileys with Crunchy Chocolate Dacquoise> ($36)/<Sesame Mochi Dacquoise> ($36)达克瓦兹我第一次见,原来系用左蛋白粉同杏仁粉整出面个两层,这系外酥内软到一个地步系落上手影相系要用阴力先唔会整凹,哈哈。中间主要系用左奶油霜同甜酒既代表Baileys打成,仲落左朱古力脆脆去增加口感。我一咬落去就吱左一半落只碟度,好在有用碟垫住。旁边呢个就用左台湾既芝麻,中间落左糯米磁。一开始以为成个馅都系麻糬质地,点知原来主要都系奶油霜,中间只有一粒细细粒麻糬,有少许失望。不过中间一爆汁效果,食到黎麻糬既时候突然爆左啲浓浓既芝麻汁出黎,又系好在有碟垫住哈。<Matcha Madeleine> ($20)呢个用左低筋面粉,所以口感软糯。抹茶味无得顶,劲香,好似出面啲抹茶专门
<Matcha Madeleine> ($20)
呢个用左低筋面粉,所以口感软糯。抹茶味无得顶,劲香,好似出面啲抹茶专门店啲甜品一样,因为落左小山圆既清岚。
<Hazelnut Financier> ($18)
呢个用左高筋面粉,所以比较有咬口。
<Matcha Canele> ($32)
用左小山圆抹茶可丽露,原来焗左一个钟架,所以外脆内软。
呢度既甜点甜度都适中,唔会爆甜,适合爱健康既大家。而且全部独立包装,几卫生。