2015-03-18 684 浏览
话左要green monday 好耐,呢间一心素食就系公司后面,之前已经有同事话佢既下午茶好抵,$9 就搞掂又平又健康,份量又岩岩好终于都的起心肝,放工去试下,讲真一来想健康d,二来系观塘呢个工厂区夜晚唔使点等位,坐得舒服d原本三楼系西餐,而家改成素食,但夜晚时段人流都唔算少(当然无午市咁旺啦!),唔使等位就坐低左。。。立眼见到第二枱d份量都好大,三个人就叫2个set 加小食啦!餐牌设计好细心,写明边啲有奶,边啲有蛋,岩晒唔同素食者需要,我呢啲斋口唔斋心嘅,当然咩都叫一餐啦!杂锦小食拼盘 - 即系酥炸杂菇,新鲜炸,热辣辣,炸浆好脆,菇又松软多汁,加上微酸既酱,吊一吊味,食多几旧都无问题前菜 - 沙律、百谷方包&汤,平时我习惯饮白汤,因为觉得红汤d肉味好苏,点知呢个红汤料足微辣,好饮到我抢左老公个碗黎饮!XD主菜黎啦!七彩杂菌酿大菇伴薯蓉平时食开果啲,会用牛油煎,香但会好腻,食食下就会食唔落呢度嘅大磨菇少有干身juicy, 啖啖菇肉加埋芝士同伴菜,perfect match!法式忌廉时蔬千层面味道丰富,层层杂菜加埋蕃茄焗,真系食唔停!估唔到素菜都咁好味百年好合炒花枝一向我都唔太喜欢仿肉,

杂锦小食拼盘
前菜
主菜黎啦!
七彩杂菌酿大菇伴薯蓉
七彩杂菌酿大菇伴薯蓉
平时食开果啲,会用牛油煎,香但会好腻,食食下就会食唔落
法式忌廉时蔬千层面
法式忌廉时蔬千层面
百年好合炒花枝
百年好合炒花枝
一向我都唔太喜欢仿肉,不过食素嘅同事坚持要我试下,就试下啦,点知一食, 心谂…你玩嘢吖,根本系鱿鱼味! 点会咁似?! 平时我食果啲仿肉,全部都要落好浓味嘅调味,讲真食味唔系食斋,而且劲多味精…呢道菜咁清,完全食到原味!好正, 我同素食者距离又近一步!
日式金栗紫薯饼!
必食! 日式金栗紫薯饼!
明知个餐有甜品都要食! 呢个薯饼炸出黎干身一啲都唔油,放耐左都一样咁脆,而且紫薯甜度岩岩好,夹埋个劲香嘅金栗! 虽然已经好饱,但都要食, 食唔停!!!
红豆百合莲子糖水
甜品 - 红豆百合莲子糖水, 唔太甜而且好足料
芒果千层糕
芒果千层糕-中间用左芒果雪芭,都几特别
五青汁&柠蜜雪梨汁
加$9有鲜果汁,叫左五青汁同柠蜜雪梨汁,啖啖菜/果肉,好满足
整体而言,一心素食绝对系一间有心嘅餐厅,细节位做得好好,而且味道喜出望外,即使唔系素食者,都好岩食! 而且选择好多,有西有中,真系可以day day 都green!
2015-03-17
  • 日式金栗紫薯饼