呢日同个Friend衬新年前聚一聚,佢提议去K11食饭,因为方便佢一阵搭西铁返屋企😂。好啦我无乜所谓,佢话想试下Teawood Deluxe,我唔知乜嚟又无去过就去下啦。后尾先发现系茶木嚟,但点解要改个咁嘅名🙈。不过一去到发现Deluxe版嘅茶木又真系唔同啲㗎㖞,装修完全唔同,以黑色为主调,以及陀飞轮装饰作主题🕤,几靓。由于我哋订咗枱,餐厅为我哋留咗张梳化椅,坐得好舒服。事不宜迟打开餐牌,就发觉真系同茶木唔同。本Menu劲厚,乜菜式都有得食,台式、意大利菜、肉扒等等都有;而饮品同甜品嘅选择亦都非常多!另外,仲有晚市套餐提供。红油抄手🥟($68),我朋友钟意食辣嘢同饺子,所以指定点依个小食。我就舍命陪君子同佢一齐食,估唔到一上碟就闻到超香😯,我就即刻放一嚿入口,又几好食㖞!虽然都几辣🌶,但好惹味,平日唔会嗌呢道菜嘅我出奇哋食咗好多嚿,本身呢碟份量都好多,好似有成十几只。侧边嘅沙律菜夹埋啲腌渍萝卜丝又几唔错,好过就咁食太重口味、太酸。台式罗勒鸡肉煎饼🐔($118),Well...我以为餐厅上错咗菜,因为我以为系Quesadilla𠮶种薄饼🌮,点知煎饼系成块墨鱼饼肉饼咁哈哈。是但啦,个卖相都

红油抄手

台式罗勒鸡肉煎饼

台式罗勒鸡肉煎饼🐔($118),Well...我以为餐厅上错咗菜,因为我以为系Quesadilla𠮶种薄饼🌮,点知煎饼系成块墨鱼饼肉饼咁哈哈。是但啦,个卖相都几吸引嘅,鸡肉煎饼有五块,可以点薄荷酱同沙律酱食。煎饼本身几香罗勒味🌿,亦都系微辣,口感几弹牙。
香煎虎虾辣茄汁宽条面

香煎虎虾辣茄汁宽条面🍝($158晚餐价),宽条面比平日更宽,正呀,因为可以挂汁。🍅茄汁味几惹味,但就唔多辣啱哂我,不过朋友就嫌唔够喉。🦐虎虾有两大只,虾肉几新鲜,肉质爽口,而且已经半剥咗壳,食得好方便。
MTW草莓奶盖舒芙蕾班戟

MTW草莓奶盖舒芙蕾班戟🥞($128),呢个Pancake嘅造型真系令人心心眼😍,望见已经觉得流哂口水。Pancake劲大份,四个人都够食,上面嘅奶盖好味道,但略嫌中间太多忌廉;而伴碟嘅🍓士多啤梨同🍨雪糕都甜甜的😊。至于班戟本身,原来都系梳乎厘𠮶种,但好食过平日好多,因为个口感比较实在,无咁空气同咁湿,而且好浓蛋香🥚,绝对可以encore啊😋。
人参乌龙珍珠奶茶

人参乌龙珍珠奶茶(原价$58, 跟晚餐免费),呢个系我朋友order的,人参乌龙奶茶系以一个茶壶咁上🍵,珍珠就另外放喺一个碟仔度。本身以为会好大浸人参味,但又唔系,所以好易入口。奶茶本身就唔甜的,要靠啲珍珠先有甜味,如果想甜的话,我建议衬热嘅时候好加落去;不过其实唔甜都几好。
星恒05:02

星恒05:02($75),呢杯Cocktail🍸系我嗌嘅,贪佢个名好似好梦幻咁。造型的确系几星空嘅,用上蓝柑橘香甜酒(Blue Curacao)作主打,所以成杯蓝蓝的💙。但个味道我就唔系太啱饮😅...。

总括嚟讲,呢一餐饭我系有惊喜嘅,因为样样食物味道都唔错,特别系个红油抄手同班戟😋。餐厅定价属中等偏贵少少啦,但晚市套餐有唔少都百几蚊有找,系我哋大食先食多几样🙈。服务方面,店员好好礼貌,而且好helpful、帮我哋影相影到靓为止XD。
2020-01-23
红油抄手