2019-04-16
今日谂住同女朋友食好啲,佢话好想试下食法国菜,见咁耐无请佢食餐好嘅就打算揾间特别啲又未试过嘅餐厅 俾个惊喜佢 于是就上网揾到呢间法国fusion餐厅🙈当我地坐低后就有店员行过嚟比menu我地,然后就开始介绍呢间餐厅嘅主题,原来系同Dream有关㗎,唔怪得枱面会有羽毛作布置,而且餐厅嘅menu都好似本童话故事书咁,好精致阿!我地就叫咗6shades of flavour, 其中有2道叫surprise dish ,即是厨师发板,用当造嘅食材煮成,搞到我地好心急到底系咩嚟阿!首先牛油果tart作今餐饭嘅开头,跟住就开始我地嘅Dream dinner!打头阵系有surprise dish,呢个系烧蛏子配,好鲜甜阿!店员提我地每食一啖蛏子就再食返啖cream brûlée,中和返个味道,好味阿!每食完一首菜后,侍应都会换过套餐具,而每道菜都会介绍食法同煮法,令到我地好清楚知道点食先系最夹👍🏻另外鹅肝嘅食法都好特别,平时都会配法包减低油腻感,但呢度就有多一种食法!侍应叫我地可以沾啲yogurt 加栗子蓉一齐食,估唔到味道咁夹!Main course 就有Kagoshima嘅和牛配时令蔬菜,厨师先
首先牛油果tart作今餐饭嘅开头,
Main course 就有Kagoshima嘅和牛配时令蔬菜,厨师先利用慢煮再煎香和牛,肉质鲜嫩,正阿!
最后仲有个好吸睛嘅甜品作结尾
有少少中式煎堆 加埋其他生果酱料感觉好特别🙈
呢间嘅环境舒适,侍应服务态度好,食物味道又好,要再嚟阿!